ua en ru

Комітет рекомендує ВР прийняти за основу законопроект щодо вдосконалення справляння судового збору

Комітет рекомендує ВР прийняти за основу законопроект щодо вдосконалення справляння судового збору Фото: ВР рекомендуют принять за основу законопроект о усовершенствования взимания судебного сбора

Прийняття законопроекту надасть більше можливостей захисту особистих та майнових прав

Комітет парламенту з питань податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону №3552 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи справляння судового збору", передає прес-служба ВРУ.

Так, законопроектом пропонується скасувати положення, яке дозволяє застосовувати до особи, щодо якої судом ухвалено постанову про накладення адміністративного стягнення, додаткового фінансового стягнення у вигляді судового збору; застосувати єдиний підхід до визначення рівних ставок судового збору для всіх судових юрисдикцій, встановити їх граничний розмір; встановити однакову ставку судового збору при зверненні як до апеляційної, касаційної інстанцій, так і до Верховного Суду України.

Також передбачається відновити пільги для працівників по сплаті судового збору у спорах, що виникають з трудових правовідносин, у тому числі пов'язаних із публічною службою; об'єднати та знизити розмір судового збору за додаткові послуги суду щодо видачі документів; уточнити порядок використання коштів, що надійшли в якості судового збору виключно на забезпечення здійснення правосуддя.

"Під час обговорення на засіданні Комітету народні депутати підтримали законопроект. Вони зазначили, що зменшення ставок судового збору дасть більше можливості захисту особистих та майнових прав, додержання прав та свобод громадян, доступ всіх верст населення до захисту своїх інтересів... Члени Комітету також зауважили на необхідності при розгляді законопроекту до другого читання, переглянути ставки судового збору в частині надання до суду юридичними особами позовної заяви майнового характеру", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, народні депутати України підтримали в першому читанні законопроект №2255 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань)". За відповідне рішення проголосував 251 депутат ВРУ.