ua en ru

Комітет рекомендує Раді уточнити визначення пропаганди комуністичного режиму

Комітет рекомендує Раді уточнити визначення пропаганди комуністичного режиму Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону №4701 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері засудження тоталітарних режимів щодо приведення їх у відповідність до вимог статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод". Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Так, законопроектом пропонується уточнити визначення терміну "пропаганда комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів" шляхом встановлення переліку видів діянь, які підпадають під це визначення, уточнити мету закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" та деякі інші його положення, які стосуються прийняття судом рішення про припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об’єднання громадян.

Також планується подовжити термін, упродовж якого голова обласної державної адміністрації на виконання зазначеного закону зобов’язаний прийняти розпорядження про перейменування районів у містах, скверів, бульварів, вулиць та інших об’єктів топоніміки населених пунктів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму - з трьох до дев’яти місяців.

Законопроектом планується передбачити кримінальну відповідальність за публічне заперечення або публічне виправдання злочинів тоталітарних режимів. При цьому запропоновано запровадити адміністративну відповідальність за поширення, публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, публічне виправдання, в тому числі з використанням ЗМІ, порушень або обмежень прав людини і основоположних свобод тоталітарними режимами, встановлення радянської влади, переслідування борців за незалежність України у 20 столітті, а також за використання вказаної вище символіки під час організації або проведення зборів, мітингу, вуличного походу, демонстрації.

"Члени Комітету під час обговорення зазначили, що загалом авторам законопроекту вдалося врахувати більшість рекомендацій Венеціанської комісії, подальше прийняття яких безумовно допоможе вдосконалити застосування окремих положень Закону № 317-VIII. Водночас народні депутати звернули увагу на те, що деякі положення законопроекту не повністю узгоджуються із основними вимогами законодавчої техніки, які можливо вдосконалити при підготовці законопроекту до другого читання", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, історик і директор Українського національного інституту пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що процес декоммунізації допоміг самоствердження українців.