ua en ru

Комітет рекомендує Раді усунути дискримінацію щодо засуджених інвалідів І-ІІ групи

Комітет рекомендує Раді усунути дискримінацію щодо засуджених інвалідів І-ІІ групи Фото: Верховна Рада України

Документ рекомендується прийняти за основу

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо усунення дискримінаційних положень по відношенню до засуджених осіб, які є інвалідами І-ІІ групи або досягли пенсійного віку. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, члени комітету розглянули відповідний законопроект на засідання 5 квітня.

Документом пропонується виключити з Кримінально-виконавчого кодексу України встановлені обмеження щодо можливості переведення до дільниці соціальної реабілітації засуджених осіб, які є інвалідами І-ІІ групи або досягли пенсійного віку.

Під час обговорення зазначалося, що статтями 100-101 КВК України передбачено, що залежно від поведінки засудженого, його ставлення до праці та навчання, умови відбування покарання змінюються в межах однієї колонії. Засуджені, які стають на шлях виправлення, переводяться у колоніях мінімального і середнього рівня безпеки до дільниці соціальної реабілітації. Головним критерієм переведення до дільниці соціальної реабілітації є встановлення факту, що особа стала на шлях виправлення та відбула необхідну частину призначеного їй строку покарання у виді позбавлення волі, визначеного частиною першою статті 101 КВК України.

Водночас, передбачено, що не підлягають переведенню до дільниці соціальної реабілітації інваліди І-ІІ груп та особи, які досягли пенсійного віку. Таким чином, засуджені особи, які досягли пенсійного віку або мають інвалідність І-ІІ групи, не можуть бути на законних підставах переведені до дільниці соціальної реабілітації, навіть якщо стали на шлях виправлення та дотримуються встановленого режиму відбування покарання.

"Члени комітету підтримали законопроект, зважаючи на його актуальність. На їхню думку, реалізація положень проекту дозволить усунути дискримінаційні обмеження відносно засуджених осіб, які є інвалідами І-ІІ групи або досягли пенсійного віку, на тримання в дільниці соціальної реабілітації", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що за станом на 30 березня 2017 року в Україні померли 144 ув'язнених і засуджених проти 112 за аналогічний період минулого року.