ua en ru

Комітет рекомендує Раді посилити захист тварин від жорстокого поводження

Комітет рекомендує Раді посилити захист тварин від жорстокого поводження Фото: Раді рекомендують посилити захист тварин від жорстокого поводження

Відповідний законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект № 5119 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гуманного ставлення до тварин з метою морального розвитку суспільства. Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВР.

Так, метою проекту є підвищення відповідальності за прояви жорстокого поводження з тваринами, зменшення кількості випадків такого поводження та виховання в суспільстві принципів гуманного та відповідального ставлення до тварин.

Зокрема, для реалізації цієї мети пропонується доповнити статтю 89 (Жорстоке поводження з тваринами) Кодексу України про адміністративні правопорушення новими адміністративними стягненнями: повторне протягом року порушення норм цієї статті; неналежний нагляд за твариною, наслідком якого стала втеча тварини; відмова власника тварини від подальшого утримання тварини внаслідок чого вона стала безпритульною. Суми штрафів пропонується підвищити з 9-21 до 50-100 неоподатковуваних мінімумів громадян (один такий мінімум складає 17 гривень).

Законопроектом також пропонуються уточнення терміну "жорстоке поводження з тваринами" та надання права громадським організаціям, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, подавати позови до суду про припинення права власності на об'єкти тваринного світу.

Нагадаємо, за останні 40 років популяція ссавців, птахів, риб, амфібій і рептилій скоротилася майже на 60%.