ua en ru

Комітет рекомендує Раді прийняти Кодекс з процедур банкротства

Комітет рекомендує Раді прийняти Кодекс з процедур банкротства Фото: засідання комітету (komekpol.rada.gov.ua)

Усього від нардепів надійшло більше 1300 поправок, майже третина з яких врахована

Комітет з питань економічної політики рекомендує Верховній раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Кодексу України з процедур банкрутства. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на інформаційне управління Апарату Ради.

Зазначається, що реформа системи банкрутства залишається в Україні серед пріоритетних.

"Розглянувши на своєму засіданні проект Кодексу України з процедур банкрутства (№8060), комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній раді прийняти його в другому читанні та в цілому", - сказано у повідомленні.

Комітет наголошує, що проект кодексу суттєво доопрацьовано з точки зору законотворчої техніки та ідеологічно. Кодекс отримав підтримку з боку Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Національного банку України, Асоціації правників України, банківської спільноти, арбітражних керуючих, представників експертного середовища.

"Усього від народних депутатів України надійшло більше 1300 поправок, майже третина з яких врахована. Відхилені правки здебільшого через те, що до другого читання було змінено структуру проекту кодексу, у зв’язку з чим такі правки втратили актуальність", - зазначається у повідомленні ВР.

Тепер кодекс має чотири книги: одну загальну, третя і четверта присвячені відповідно банкрутству юридичних і неплатоспроможності фізичних осіб. Окрема книга кодексу присвячена питанням діяльності та самоврядування арбітражних керуючих як ключових фігур у процедурах банкрутства. Передбачається створення єдиної Асоціації арбітражних керуючих, яка буде визначати стандарти професії та правила професійної етики арбітражних керуючих, братиме участь в здійсненні допуску до професії, підвищенні кваліфікації арбітражних керуючих та контролі за їх діяльністю.

Крім того, зазначається, що комітет доручив секретаріату, за участю учасників робочої групи, якнайшвидше підготувати порівняльну таблицю до другого читання, з метою початку її розгляду вже на цій сесії.

Нагадаємо, нардепи 20 березня у першому читанні прийняли проект Кодексу за процедурами банкрутства. За проект проголосували 233 народних депутата, "проти" не проголосував ніхто, утрималися - 8, не голосували - 122 депутата.

Як писало РБК-Україна, глава комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук заявив, що ВР може розглянути проект Кодексу за процедурами банкрутства в жовтні.