ua en ru

Комітет рекомендує Раді криміналізувати контрабанду небезпечних речовин

Комітет рекомендує Раді криміналізувати контрабанду небезпечних речовин Фото: Верховна Рада України

Законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №3254-д щодо встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду небезпечних речовин та частин вогнепальної зброї. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Зокрема, проектом пропонується передбачити, що контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, небезпечних, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї), частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з конфіскацією предметів контрабанди.

Зазначається, що в процесі доопрацювання членами Комітету було прийнято рішення змінити назву проекту Закону, а саме: "Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї".

Так, до зазначеної статті КК в перелік були включені небезпечні речовини та частини вогнепальної нарізної зброї. Визначається, що небезпечні речовини та частини вогнепальної нарізної зброї: небезпечні речовини - це хімічна, токсична, вибухова, окислювальна, горюча речовина, біологічні агенти та речовини біологічного походження (біохімічні, мікробіологічні, біотехнологічні препарати, патогенні для людей і тварин мікроорганізми тощо), які становлять небезпеку для життя і здоров’ю людей, довкілля, сукупність властивостей речовин і/або особливостей їх стану, внаслідок яких за певних обставин може створитися загроза життю і здоров’ю людей, довкіллю.

Також у повідомленні зазначається, що протягом 2014-2015 років неодноразово зафіксовано факти контрабандного пересилання до України частин вогнепальної нарізної зброї, що приховувались від митного контролю.

Після збирання всіх деталей зброї виявлялась відсутність певної запчастини, що унеможливлювало стрільбу, в результаті чого визначати вказані запчастини предметом контрабанди не виявлялось за можливе. Водночас частина вказаної зброї, якої не вистачало, зазвичай пересилається на іншу особу або може бути придбана на території України, в результаті чого здійснюється повноцінне контрабандне переміщення вогнепальної зброї через митний кордон з уникненням від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України в складі зведених мобільних груп у вересні 2016 року затримали поблизу лінії розмежування нелегальні вантажі майже на 4 млн гривень.