ua en ru

Комітет рекомендує парламенту створити експортно-кредитне агентство

Комітет рекомендує парламенту створити експортно-кредитне агентство Фото: Верховна Рада України

Законопроект рекомендується прийняти в цілому у другому читанні

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти в цілому в другому читанні законопроект №2142а "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту". Про це повідомляє інформаційне управління ВР.

Члени комітету розглянули цей проект закону на своєму засіданні 18 жовтня.

За словами голови комітету Сергія Рибалки, після надзвичайного минулорічного обвалу український експорт продовжує скорочуватися і цього року.

"Більшість наших торгових партнерів мають потужні системи підтримки власних виробників та експортерів. Якщо Україна не почне створювати подібні власні інструменти розвитку, вона завжди буде програвати, бо є в нерівних умовах з іноземними конкурентами", - зазначив він.

Підкреслюється, що законопроект доопрацьований не тільки технічно, але й концептуально.

"Було вирішено запропонувати розширити поле діяльності Експортного кредитного агентства. Якщо у першому читанні його діяльність була обмежена страхуванням експортних ризиків і елементами гарантування, то до другого читання запропонований більш комплексний підхід. Агентство має стати системним інструментом державної підтримки експортної діяльності", - підкреслив Рибалка.

Нагадаємо, ВР планує зобов'язати уряд створити Державний заклад з підтримки експорту, який на добровільних засадах здійснює страхування, перестрахування, надає гарантії за договорами, які забезпечують розвиток експорту, а також, у випадках, передбачених законодавством, виступає агентом уряду по здешевленню вартості експортних кредитів, що надаються, в залежності від різниці кредитних ставок в країні експортера і в країні покупця.