ua en ru

Комітет Ради просить ГПУ та СБУ розслідувати фальсифікації при прийнятті держбюджету-2015

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції звернувся до спікера парламенту, Регламентного комітету, а також Генеральної прокуратури та Служби безпеки України за фактами фальсифікації під час голосування за державний бюджет України на 2015 рік. Про це на засіданні комітету заявив його глава Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Це рішення підтримала більшість членів нашого комітету. Ми звертаємося до спікера ВР Володимира Гройсмана з вимогою розібратися за фактами неперсонального голосування депутатів за бюджет 2015 року. А також заслухати цих нардепів на засіданні Регламентного комітету, а ГПУ та СБУ провести розслідування і застосувати відповідні заходи", - заявив Соболєв.

Водночас народний депутат із фракції "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко повідомив, що держбюджет-2015 був прийнятий шляхом порушення закону і за допомогою "кнопкодавства". "А саме, нами були зафіксовані фото- і відеофакти про те, що народні депутати голосували не тільки за себе. Це дає підставу стверджувати, що голосування за бюджет 2015 р. було фальсифіковано. Як мінімум 7 депутатів не голосували за бюджет персонально. За моєю інформацією, апарат ВР дав вказівку видати картки відсутніх депутатів на засіданні для використання цих карток для голосування за бюджет", - зазначив Лещенко.

За його словами, зафіксовані факти голосування депутатів Валерія Бабенка з "Народного фронту" і Олексій Савченка з БПП.
"Протягом всього 28 грудня, а також 29 грудня картки відсутніх депутатів "Блоку Петра Порошенка", членів комітету з питань боротьби з корупцією: Кривохатька і Гарбуза не були зареєстровані. Але їхні картки були зареєстровані о 4:20 ранку, використані під час голосування за бюджет. Точно також депутат Іонова не голосувала за бюджет, але її картка була зафіксована під час голосування. Аналогічна ситуація з карткою депутата Тимчука з "Народного фронту", - додав Лещенко.

Він також запропонував винести рішення про неможливість обрання "депутатів-кнопкодавів" главами міжнародних делегацій, які представляють Верховну Раду, а також підготувати і прийняти закон, що передбачає жорсткі санкції за неперсональное голосування депутатів.

Крім цього, на засіданні був наведений й інший факт фальсифікації в самому тексті бюджету. "Замість того, щоб трансфертні ціни визначали міжнародні біржі, в текст бюджету внесли формулювання, з якого пропало слово міжнародні! А це призведе до втрат надходжень до бюджету до 10 мільярдів гривень. Ці гроші тепер можуть перетекти в кишеню олігархів", - процитував у Facebook позафракційний Борисслав Береза колегу Юрія Дерев'янка.

Нагадаємо, 12 січня Гройсман заявив, що Верховна Рада перевірить, чи відповідає опублікований закон про держбюджет-2015 прийнятому в парламенті.