ua en ru

Комітет Ради дійшов згоди щодо законів про арешт та конфіскацію майна

Комітет Ради дійшов згоди щодо законів про арешт та конфіскацію майна Фото: Кримінальний процесуальний кодекс України

Профільний комітет Ради схвалив у другому читанні проект Закону про внесення змін до КПК України

Комітет Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності схвалив у другому читанні проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні 2540а. Згідно прийнятих рішень парламентарії прийшли до згоди щодо конфіскації та арешту майна третіх осіб, передає кореспондент РБК-Україна.

"Треті особи, майно яких може бути заарештовано, особи, які отримали або купили у підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого майно безоплатно або в обмін на суму, що значно нижче ринкової вартості або знали або повинні були знати....",- зачитав правку голова комітету Андрій Кожем'якін.

Разом з тим, депутати погодили підстави для арешту майна:

"Підставою для арешту майна є наявність ухвали слідчого судді або суду при наявності сукупності підстав вважати, що майно є предметом докази злочину, засобом або знаряддям його здійснення, набуте злочинним шляхом, є доходом від злочину або отриманого за рахунок отримання доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли в санкції статті КК, які інкримінують підозрюваному,обвинуваченому передбачається застосування конфіскації, до підозрюваному особі...Арешт може бути застосований до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті",- зачитав правку член комітету Юрій Луценко.

Нагадаємо, законопроект 2540а є одним із законопроектів з візового пакету законопроектів, який парламент збирається розглянути завтра, 10 листопада.