ua en ru

Комітет Ради підтримав законопроект про трансплантацію за принципом незгоди

Комітет Ради підтримав законопроект про трансплантацію за принципом незгоди Фото: Ольга Богомолець

Якщо людина за життя не оформить заяву про незгоду бути донором, то після смерті лікарі зможуть вилучити його органи

Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров'я підтримав законопроект № 2386а-1 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо охорони здоров'я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини". Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Блоку Петра Порошенко" (БПП).

На розгляд нардепів було запропоновано два законопроекти, якими вносились зміни до законодавства щодо трансплантації донорських органів. Законопроекти мали істотне відміну, згідно якої презумпції - згоди чи незгоди - буде в майбутньому відбуватися забор донорських органів.

Законопроектом №2386а, який розроблявся спільно з профільним міністерством, пропонується презумпція згоди. Людина за життя повинен офіційно оформити письмову заяву про незгоду бути донором. В іншому випадку, після смерті лікарі вправі вилучити з тіла померлого органи, які можуть бути використані для порятунку життя і здоров'я іншого пацієнта.

Зате в альтернативному законопроекті, автором якого є народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Ольга Богомолець, в основу покладено презумпцію незгоди, яка залишає за людиною право на вибір, і не може привести до вилучення органів без її згоди.

"На сьогодні ситуація в Україні така, що презумпція згоди може призвести до зловживань. В сьогоднішніх умовах не можна виключати ситуацію, коли у лікаря буде спокуса зробити неправильне дію, і замість того, щоб врятувати життя - це життя не рятувати, а отримати матеріал для трансплантації", - вважає Богомолець.

В той же час вона не виключила, що через кілька років, коли ситуація стабілізується, лікарі будуть отримувати гідну оплату праці, кордони будуть закриті, а на території України не будуть відбуватися бойові дії і не зникнуть люди, закон про трансплантацію можна буде переглянути знову.

Після дебатів депутати прийшли до компромісного рішення: підтримати у першому читанні законопроект № 2386а-1, а дискусію про презумпцію, згідно з якою відбуватиметься вилучення органів у померлої людини, продовжити під час обговорення, яке буде проходити між I і II читанням законопроекту в парламенті.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки України затримала учасників транснаціональної групи, яка незаконно вербувала потенційних донорів нирок.