ua en ru

Комітет Ради підтримав законопроект про звільнення від мобілізації науковців

Комітет Ради підтримав законопроект про звільнення від мобілізації науковців Фото: Олег Барна

В університетах скаржаться на співробітників військкоматів

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони підтримав законопроект про звільнення від мобілізації науковців. Про це повідомив народний депутат України із фракції "Блок Петра Порошенка" Олег Барна, який є автором законопроекту №2620 "Про внесення змін до закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Про це повідомили у прес-службі партії "Солідарність".

Законопроектом передбачається звільнення від мобілізації викладачів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, які мають науковий ступінь і звання (кандидат наук, доктор наук, доцент, професор) і наукових співробітників, які мають науковий ступінь і звання і ведуть наукову діяльність і дослідження у прикладній і фундаментальній науці.

"Комітет з нацбезпеки і оборони погодив законопроект про звільнення від мобілізації науково-педагогічних працівників і тих учених, які вже були мобілізовані. До мене, як до народного депутата, звертаються працівники університетів України щодо дій військових комісаріатів. Виявляється, працівники військкоматів замість вручення повісток колишнім працівникам МВС, податкової, спецпідрозділів, які вже знаходяться на пенсії за вислугою років, приходять до вишів і прямо на лекції перед студентами вручають повістки викладачам. Питання в тому, якщо ми звільнили від мобілізації студентів, то хто тоді буде вчити наших студентів. Є ряд викладачів технічних спеціальностей, яких замінити фактично неможливо", - зазначив Барна.

Також нардеп переконаний, що даний законопроект дозволить заощадити
значні бюджетні кошти, оскільки не вимагає додаткових витрат на виплати для прийняття на роботу нових науково-педагогічних працівників, бо за мобілізованими науково-педагогічними працівниками зберігатиметься заробітна плата за місцем роботи до мобілізації.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко схвалив звільнення від військової служби студентів денної форми навчання.