ua en ru

Комітет Ради не підтримав законопроект Чорвновол про конфіскацію майна екс-чиновників

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції не зміг прийняти рішення щодо законопроекту №3025, що передбачає особливий режим конфіскації майна екс-чиновників. Під час голосування голоси депутатів розділилися, в результаті чого прихильники закону не змогли провести рішення.

Категорично проти закону виступили ряд депутатів, зокрема, представник "Блоку Петра Порошенко" Сергій Лещенко. Він вважає, що новий, доопрацьований варіант законопроекту не знімає ризики оскарження дій української влади у Європейському суді з прав людини.

На думку депутата, потрібен не окремий закон, а зміни в Кримінально-процесуальний кодекс. Причому цих змінах мають бути гарантовані права на захист тих, чиє майно буде конфісковуватись.

"Це потрібно для того, щоб спецконфіскація потім не могла бути предметом оскарження в Європейському суді з прав людини, тобто сторона, яку позбавляють майна, повинна мати гарантовані права", - вважає Лещенко.

"Я не хочу, щоб потім з цим законом режим Януковича отримав відшкодування в кратному розмірі. Так що декому дуже хочеться отримати контроль над нафтопродуктами Курченка або іншими викраденими активами", - додав він, натякнувши на оточення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Депутат підкреслив, що дія закону має поширюватися на всіх громадян, а не тільки на тих, проти кого введені санкції.

"Обмежене коло осіб, на яких поширюється дія закону, піддає нас небезпеці оскарження в Європейському суді з прав людини. Як відомо, у нас всі рівні перед законом і Конституцією", - нагадав Сергій Лещенко.

Він зазначив, що законопроект суперечить пакету законопроектів щодо боротьби з корупцією, які були подані в Раду самим прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, а також нагадав, що раніше законопроект був гостро розкритикований представниками США.

Нагадаємо, Верховній Раді України пропонують затвердити особливий режим конфіскації майна чиновників часів Януковича. Проект закону №3025 був спочатку зареєстрований народними депутатами Тетяною Чорновол та Олегом Барною, але після критики відкликаний і доопрацьований.

Раніше законопроект як такий, що не відповідає демократичним стандартам розкритикували Європейська Бізнес Асоціація, Міністерство юстиції США і ряд європейських політиків.