ua en ru

Комітет Ради відхилив пропозицію Кабміну про формування держадміністрацій

Комітет Ради відхилив пропозицію Кабміну про формування держадміністрацій Фото: Сергій Власенко

У Мінрегіоні заговорили про прогалину законодавців

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відхилив урядовий законопроект №2642 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку утворення та ліквідації місцевих державних адміністрацій". Відповідне рішення було ухвалене сьогодні під час засідання комітету, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідно до законопроекту, передбачалося надати повноваження Кабінету міністрів України утворювати ліквідувати місцеві державні адміністрації.

"Комітет погодився з тією позицією, що коли йде дискусія, якою буде децентралізація, коли ще не відомо, чи будуть існувати місцеві державні адміністрації, у якій формі вони будуть існувати, що це трошки рано зараз врегулювати на законодавчому рівні. Тим більше, що з точки зору конституційної, це питання не є вирішеним. І вступати в сіру зону конституційності, коли готуються зміни і доповнення до Конституції саме з цього питання, Комітету здалося недоцільним", - сказав РБК-Україна про рішення комітету його голова Сергій Власенко.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В'ячеслав Негода каже, що зазначене питання не врегульоване чинним законодавством, тому сьогодні жоден орган не уповноважений створювати або ліквідовувати державні адміністрації, що є прогалиною законодавців.

"Ми (уряд - ред.) вважаємо, що питання утворення/ліквідації державних адміністрацій місцевих треба просто законодавчо врегулювати. Сьогодні не наділений жоден орган державної влади приймати рішення з цього питання. У нас тільки написано в Конституції України, що Верховна Рада приймає рішення про утворення та ліквідацію районів, а далі вже питання, які органи і хто утворює на території районів, немає. У нас тільки є написано, що уряд утворює центральні органи виконавчої влади, створює підрозділи центральних органів", - зазначив Негода.

За його словами, прийняття такого законопроекту сприяло б вирішенню питання ліквідації та створення деяких районів у зоні зіткнення бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, комітет Ради відправив на доопрацювання законопроект щодо фінансування партій.