ua en ru

Комітет пропонує ВР встановити розміри додаткових пенсій для ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Комітет пропонує ВР встановити розміри додаткових пенсій для ліквідаторів аварії на ЧАЕС Фото: ВР пропонують встановити розміри додаткових пенсій для ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Пропонується заборонити будь-яке обмеження та призупинення виплати пенсій ліквідаторам

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект №4714 про внесення змін закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, передає інформаційне управління Апарату ВР.

Зокрема, актом пропонується встановити розміри мінімальних додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров’ю, для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС в залежності від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Пропонується також заборонити будь-яке обмеження, тимчасове чи постійне призупинення виплати пенсій ліквідаторам, надати право ліквідаторам, які належать для категорії 2, на першочергове безоплатне надання щорічно санаторно-курортних путівок або виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Зокрема, пропонується особам, які віднесені до категорії 1, призначати щомісячну додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров'ю, у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України.

При цьому розмір зазначеної пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС не може бути нижчим для:


інвалідів І групи – 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

інвалідів ІІ групи – 75% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

інвалідів ІІІ групи, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Крім того, законопроектом забороняється будь-яке обмеження, тимчасове чи постійне призупинення виплати щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю.

Пропонується скасувати й обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів – ліквідаторів та виплачувати їм пенсії у повному розмірі без урахування одержуваного заробітку (доходу) незалежно від місця роботи, заборонивши застосування для них будь-якого обмеження, тимчасового чи постійного призупинення виплати пенсій або щомісячного довічного грошового утримання (зміни до статті 58 Закону).

Нагадаємо, в кінці квітня Європейська комісія (ЄК) прийняла рішення надати близько 730 млн євро на проекти, пов'язані з Чорнобилем.