ua en ru

Комітет з питань фінансів рекомендує ВР прийняти за основу проект закону про електронну комерцію

Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект закону "Про електронну комерцію", повідомляє прес-служба ВР.

На засіданні комітету зазначалося, що законопроект (№6086) спрямований на забезпечення в Україні правового порядку дистанційного укладання й виконання правочинів із застосуванням електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій.
Зокрема, пропонується врегулювати відносини (права, обов'язки) суб'єктів, що виникають у зв'язку з реалізацією електронних процедур при укладанні й здійсненні правочинів із продажу та/ або постачанню товарів, виконанню робіт і наданню послуг і інших, з ними пов'язаних, юридичних дій на основі інформаційно-комунікаційних засобів і технологій, що утворюють сферу електронної комерції.

Згідно із проектом, "правове регулювання в сфері електронної комерції ґрунтується на принципах забезпечення рівності учасників цивільно-правових відносин, свободи договору, безперешкодного здійснення підприємницької діяльності, вільного переміщення товарів, послуг і фінансових коштів на всій території Україні, а також гарантій судового захисту прав суб'єктів електронної комерції". Обмеження прав і обов'язків суб'єктів у сфері електронної комерції можуть бути встановлені тільки законом.

Документом передбачено, що правочини й інші юридичні дії сторін, незалежно від місця їхнього фактичного знаходження, укладені за допомогою інформаційних систем, мережі Інтернет і інших відкритих або корпоративних мереж при формуванні, використанні, передачі по каналах зв'язку електронних документів, є здійсненими в простій письмовій формі за умови дотримання загальних вимог Цивільного кодексу Україні, цього закону, нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до нього, а також угоди сторін.
На засіданні наголошувалося, що "правочини не можуть бути визнані недійсними тільки на тій підставі, що вони були укладені й здійснені за допомогою використання інформаційних технологій при обміні (передачі) по каналах зв'язку електронних документів (повідомлень), якщо інше не передбачено законом". Електронний документ (повідомлення) у сфері електронної комерції, що використовується як прямий письмовий доказ, не може бути відкинутий тільки на тій підставі, що він укладений та /або отриманий за допомогою використання електронних інформаційно-комунікаційних засобів і технологій, каналів зв'язку й мереж.

Члени комітету розглянули також два альтернативні законопроекти: №№ 6086-1, 6086-2, низку положень яких буде враховано під час доопрацювання законопроекту №6086 до другого читання, як і зауваження та пропозиції головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.