ua en ru

Комітет звернеться до РНБО у зв’язку з відключенням наземного аналогового мовлення

Комітет звернеться до РНБО у зв’язку з відключенням наземного аналогового мовлення Фото: засідання комітету (iportal.rada.gov.ua)

Комітет рекомендує РНБО невідкладно розглянути питання зміцнення інформаційної безпеки

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики звернеться до Ради національної безпеки і оборони у зв’язку з відключенням ефірного наземного аналогового мовлення. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної ради.

У ході засідання комітет розглянув питання відключення аналогового наземного ефірного телевізійного мовлення в Україні та шляхи вирішення проблем забезпечення права громадян на інформацію.

"За підсумками дискусії комітет ухвалив рішення звернутися до РНБО з рекомендацією невідкладно розглянути питання зміцнення інформаційної безпеки та забезпечення права громадян на інформацію у зв’язку з відключенням ефірного наземного аналогового мовлення та викликами, які несе в собі монополізація ринку цифрового мовлення приватним провайдером з непрозорою структурою власності", - сказано у повідомленні.

Присутній на засіданні гендиректор державного концерну РРТ Петро Семерей запевнив комітет, що концерн готовий у стислі терміни, впродовж року, побудувати цифровий мультиплекс у метровому діапазоні, який забезпечить краще покриття, ніж у "Зеонбуду". Однак, як наголосив Семерей, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зволікає з наданням концерну відповідної ліцензії провайдера.

Гендиректор також повідомив, що з відключенням аналогового мовлення концерн РРТ втратив 50% запланованих доходів.

"Найбільша проблема для підприємства - це борги НСТУ. Станом на вересень суспільний мовник заборгував концерну за трансляцію сигналу більш як 100 мільйонів гривень. Проте після відключення аналогового сигналу НСТУ, яке планується з січня наступного року, Україна може втратити унікальне стратегічне для інформаційної безпеки державне підприємство, чого не можна допустити", - зазначається у повідомленні.

Вказано, що комітет спрямує відповідні рекомендації Кабінету міністрів України в тому числі і щодо фінансового забезпечення погашення боргів НСТУ перед концерном РРТ, Нацраді та відповідним центральним органам виконавчої влади.

Крім того, комітет вирішив звернутися до Генеральної прокуратури України і Національного антикорупційного бюро України із запитом щодо результатів розслідування корупційних дій очільників Державного комітету телебачення і радіомовлення України, які у 2012 році за кошти держбюджету у розмірі понад 540 мільйонів гривень закуповували зі значним перевищенням ринкової ціни сет-топ-бокси для малозабезпечених громадян та інвалідів.

Нагадаємо, 25 серпня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення України анонсувала відключення аналогового телевізійного мовлення з 31 серпня.

При цьому, як писало РБК-Україна, аналогове мовлення у прикордонних з Російською Федерацією (РФ) районах буде збережено до 1 травня 2019 року.