ua en ru

Комісія ВР з розслідування діяльності компанії "Ливела" ініціює перевірку обставин смерті двох суддів

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії "Ливела" ухвалила рішення звернутися до Генеральної прокуратури та МВС з проханням створити спільну комісію для перевірки обставин смерті двох суддів, які брали судові рішення у справах, пов'язаним з діяльністю компанії "Ливела". Така пропозиція була підтримана п'ятьма з семи членів комісії, двоє утрималися, передає кореспондент РБК-Україна.
Народний депутат від блоку "БЮТ-Батьківщина" Сергій Пашинський, аргументуючи свою пропозицію, відзначив: "Я пропоную комісії підтримати наступний крок: звернутися до Генпрокуратури і МВС для підтримки цих органів і попросити керівництво цих органів взяти під особистий контроль і доповісти нам про обставини смерті цих двох людей. Таке відчуття, що у нас розгортається якийсь голлівудський трилер. Судді, які приймали рішення, - їх вже немає в живих".
За його словами, таке прохання комісії буде передане в згадані структури вже сьогодні.
Варто відзначити, що, за словами голови комісії, народного депутата від НУ-НС Романа Зварича, "ми маємо певні обставини, про який я ще навіть не говорив. Це смерть двох суддів, які приймали відповідні рішення (по справах, пов'язаних з діяльністю компанії "Ливела")", - підкреслив Зварич.
Крім того, в ході засідання комісії було ухвалено рішення звернутися до ГПУ з наполегливим проханням на наступне засідання ТСК направити представника ГПУ, "який може дати аргументовані відповіді на питання, які стосуються предмета нашого засідання".
Також члени комісії підтримали рішення звернутися до Інституту держави і права ім. Корецького з вимогою надати аналіз всіх рішень судів, які є в розпорядженні комісії, на предмет законності прийнятих рішень. Це рішення комісії було одноголосно підтримане.
Нагадаємо, Верховна Рада України 12 травня 2011 р. створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів кременчуцької компанії "Ливела" та інших юридичних осіб, пов'язаних з нею.
"Ливела" є дочірньою компанією українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями "Тайстра". Відповідно до закону "Про іноземні інвестиції", прийнятому ще в 1992 році, підприємства з іноземними інвестиціями мали гарантії держави на застосування до них законодавства, що діяло на момент здійснення інвестицій. У 1992 році в Україні не було законів "Про податок на додану вартість", "Про акцизний збір", тому практично 100% нафтопродуктів, ввезених в країну до 2003 року, не обкладалася податками.
У 2003 р. закон втратив чинність, і підприємства з іноземними інвестиціями припинили безмитне і безакцизне ввезення товарів в Україну. Але в 2004 р. громадянин Польщі Войцех-Януш Беднаж - власник підприємства з іноземними інвестиціями (ПІІ) "Тайстра", який інвестував у нього лише 400 дол. США, звернувся в Автозаводській суд Кременчука з вимогою відновити дію пільг для його компанії.
19 січня 2004 р. рішення Автозаводського районного суду Кременчуга "Ливелі" було дозволено ввезення в Україну товарів без сплати податків на підставі закону "Про іноземні інвестиції" від 1992 р.
Зазначимо, 22 лютого 2010 р. Вищий адміністративний суд України залишив у силі рішення Харківського апеляційного суду, яким було закрито провадження у справі про законність ввезення компанією "Ливела" нафти і нафтопродуктів без сплати акцизу і ПДВ.