ua en ru

Комісія ВР знайшла винних у зловживаннях на нафторинку

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної ради України (ВР) з розслідування пільгового імпорту нафтопродуктів компанією "Ливела" прийшла до висновку, що збитки компанії отримані в результаті "недбалих дій" співробітників прокуратури, податкової і митниці, і вимагає порушити проти них кримінальні справи. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на проміжний звіт тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради з розслідування безподаткового імпорту нафтопродуктів компанією "Ливела".
"Ливела" є дочірньою компанією українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями "Тайстра". Вона отримала право імпортувати нафтопродукти без сплати акцизного збору і ПДВ на підставі рішення Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 19 січня 2004 року, а також визначень того ж суду від 23 січня 2004 року, 10 серпня 2007 року та 9 червня 2010 року. Рішення були прийняті на підставі закону про захист іноземних інвестицій, що діяв до кінця 1990-х років. Суд взяв до уваги, що громадяни Польщі Станіслав Прейс і Піотр Бойко вклали в "Тайстру" близько 400 дол., або 20% статутного фонду СП.
За даними Держмитниці, за чотири місяці 2010 року компанія "Ливела" імпортувала понад 1,5 млн т нафти і нафтопродуктів. В результаті, за даними АМКУ, держбюджет недоотримав близько 3 млрд грн. А за даними Міненерго, частка імпортних нафтопродуктів на ринку України за цей період зросла з 36% до 45%. З кінця листопада компанія, за інформацією Держмитслужби, припинила імпорт нафтопродуктів в Україну. "Ливела" офіційно ліквідована в березні цього року.
Всі вищеперелічені рішення були одночасно оскаржені Державною податковою інспекцією (ДПІ) в місті Полтаві, Кременчуцькою об'єднаною податковою інспекцією, прокуратурою Кременчука та Енергетичною регіональною митницею. Відомства мотивували свої скарги тим, що судові рішення порушують ст. 397 і 398 Господарського кодексу, а також закони України "Про режим іноземного інвестування" (ст. 8, 18, 20, 27), "Про інвестиційну діяльність" та "Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності". Суд спирався виключно на норми не діючого на момент прийняття рішень і ухвал закону "Про іноземні інвестиції".
На першому етапі органи державної влади домоглися успіху в судових розглядах з "Тайстрою". Рішення та ухвали Автозаводського районного суду Кременчука були скасовані 17 лютого 2010 року Харківським апеляційним адміністративним судом. Але в квітні того ж року "Тайстра" оскаржила це рішення у Вищому адміністративному суді, і справу було передано на новий розгляд у Харківський апеляційний адміністративний суд. Суд призначив розгляд справи на кінець травня, однак 26 травня в суд факсом прийшла заява від ДПІ міста Полтави і від Кременчуцької об'єднаної податкової інспекції - відомства відкликали апеляційну скаргу. Аналогічний факс прийшов від прокурора міста Кременчука 27 травня, а від Енергетичної регіональної митниці - 28 травня. "На підставі цих заяв суд припинив розгляд справи. Зазначені державні органи, які вже один раз виграли справу в суді апеляційної інстанції, при повторному розгляді відмовилися від своїх прав і втратили можливість захистити інтереси держави",- йдеться у висновках комісії. ТСК вважає такі дії неналежним виконанням органами прокуратури своїх функцій, що призвело до тяжких наслідків для держави, а саме до збитків у розмірі 2,9 млрд грн.
У тексті доповіді наводиться відповідь прокуратури на запит ТСК, в якому повідомляється: "Підставою для відмови прокурора міста Кременчука послужив закон "Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності". Комісія нагадує, що ст. 5 і 19 цього закону раніше, навпаки, стали підставою для скасування рішення Автозаводського районного суду Кременчука на користь "Лівели" у Харківському апеляційному адміністративному суді.
Як розповів Сергій Пашинський, на засіданні комісії у вівторок депутати проголосували за те, щоб зажадати від прокуратури порушення кримінальної справи по всіх викладених фактах. "Члени комісії бачать тут кілька порушень Кримінального кодексу - ст. 365 "Перевищення влади або службових повноважень", ст. 367 "Службова недбалість" і ст. 190 "Шахрайство" як з боку органів державної влади, так і з боку керівництва та власників "Лівели"",- пояснив він.
У Державній податковій адміністрації Полтавської області від коментарів відмовилися, пославшись на те, що керівник обласного підрозділу Сергій Міщенко тільки недавно призначений на посаду. Джерело видання в Держмитниці повідомило, що Енергетична регіональна митниця вже ліквідована і для того, щоб зрозуміти причини відкликання позову, до того ж факсом, необхідно викликати зазначених у висновках ТСК людей. "Наприклад, Штепа, лист за підписом якого було направлено з митних органів до суду, був звільнений ще в середині минулого року",- заявило джерело в Держмитниці.
Нагадаємо, Верховна Рада України 12 травня 2011 р. створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів кременчуцької компанії "Ливела" та інших юридичних осіб, пов'язаних з нею.