ua en ru

Комісія Ради з питань приватизації хоче повернути в держвласність Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК

Спеціальна контрольна комісія парламенту з питань приватизації виступає за повернення в держвласність орендованих компанією "Кримський титан" Дмитра Фірташа Вільногірського гірничо-металургійного комбінату і Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, оренда яких закінчується 5 вересня. Про це заявив народний депутат, заступник голови спеціальної контрольної комісії Павло Різаненко.

За його словами, комісія зверталися до всіх органів виконавчої влади з проханням не продовжувати договори оренди. Він уточнив, що перед прийняттям рішення комісія відвідала підприємство та ознайомилася з ситуацією на місці.

Крім того, спецкомісія Ради, за словами Різаненко, прийшла до висновку, що немає сенсу здавати ці підприємства в оренду Фірташу, "оскільки держава отримує від оренди 10 млн дол., тоді як вони приносять 150 млн дол. чистого прибутку в рік".

"Звичайно, потрібно повертати, так як Фірташ кладе в кишеню 140 млн дол. чистого прибутку", - зазначив нардеп. При цьому Різаненко підкреслив, що повернення двох вищезазначених підприємств у держвласність цілком законне, оскільки компанія-орендар була повідомлена про розрив відносин завчасно - за три місяці до закінчення строку оренди.

Різаненко додав, що після цього Фонд держмайна і Мінекономрозвитку повинні були вжити заходів щодо забезпечення повної передачі підприємств державі. "Зокрема, влада має створити юридичні особи - державні підприємства і перевести туди персонал", - зазначив він.

Різаненко також повідомив, що під час президентства Віктора Януковича він особисто вимагав від органів влади передати Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК у держвласність, однак на його запити ніхто не реагував.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФДМ за дорученням Кабміну на початку червня 2014 року повідомив компанію "Кримський титан" про намір розірвати договори оренди цілісних майнових комплексів Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату. Однак чинним урядом України ще не прийняте остаточне рішення про долю вищезазначених підприємств.

Раніше уряд на чолі з Юлією Тимошенко в 2008-2009 роках також здійснював спроби повернути під контроль держави Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК.

Повідомлялося, що в середині серпня 2014 року структури Фірташа, в цілях запобігання повернення в держвласність Вільногірського ГМК і Іршанський Гзк, намагалися незаконно продовжити оренду. За інформацією екс-міністра промполітики Валерія Мазура, адміністрація підприємств примушувала працівників підприємств ставити свої підписи під зверненнями до органів влади.

На думку політолога Тараса Березовця, контроль структур Фірташа над підприємствами хімічної, титанової та енергетичної промисловості України несе ризики для вітчизняної економіки.