ua en ru

На кометі Лавджоя вчені виявили молекули спирту

На кометі Лавджоя вчені виявили молекули спирту Фото: комета Лавджоя

Елементи етилового спирту раніше не зустрічалися в кометах

Міжнародна група вчених вперше виявила в складі кометної речовини молекули спирту. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на журнал Science Advances.

"Ми виявили у комети З/2013 Q2, відомої як комета Лавджоя, молекули 21 органічної сполуки, в тому числі етилового спирту і самого простого моносахариду - гликольальдегида, які раніше ніколи в кометах не зустрічалися", - йдеться в повідомленні.

Відкриття було зроблено за допомогою 30-метрового телескопа Інституту радіоастрономії в міліметровому діапазоні, розташованому в іспанських горах Сьєрра-Невада.

Зазначається, що різні органічні речовини неодноразово вдавалося виявити і в інших кометах. Так, у 2014 році вчені знайшли на комету Чурюмова-Герасименко молекули 16 органічних сполук, чотири з яких - метилизоцианат, ацетон, пропаналь і ацетамид - раніше в кометах не зустрічалися.

Хімічний склад комет привертає підвищену увагу вчених, зокрема, у зв'язку з питанням про виникнення життя на Землі. За однією з теорій, речовини, необхідні для зародження органічного життя, могли бути занесені на Землю кометами.

Нагадаємо, астрономы з'ясували нові деталі поглинання чорною дірою зірок.