ua en ru

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора Ігор Коломойський

Ігор Коломойський звільнений з посади голови Дніпропетровської облдержадміністрації. Відповідний указ Президент Петро Порошенко підписав у ніч з вівторка на середу. Причин для відставки Коломойського з губернаторської посади останнім часом з'явилося більш ніж достатньо, згадати хоча б захоплення "Укртранснафти" і блокування "Укрнафти". А ось наслідки цієї події спрогнозувати поки що складно, хоча перші з них вже починають проявлятися. Втім, поки що найбільша активність розгортається на інформаційному полі: прихильники і супротивники Коломойського жваво обговорюють його звільнення.

18:09 Що буде з "Приватбанком"? Сьогодні протягом дня у низці ЗМІ, на форумах і в соцмережах ця тема обговорювалася на досить істеричних тонах. Зокрема, цитувалася нібито отримана від компетентних осіб інформація про те, що Ігор Коломойський виводить активи "Приватбанку" за кордон. У зв'язку з цим вкладникам банку рекомендувалося негайно знімати всі гроші з "приватівських" рахунків. Однак, як розповів РБК-Україна прес-секретар банку Олег Серга, приводів для паніки немає, а поява подібної інформації - не більш ніж "вкидання". "Приватбанк" не може і не збирався виводити свої активи за кордон. Ця інформація не відповідає навіть практиці роботи банків, ті, хто її придумав, ніколи не стикалися з банками", - заявив Серга. Він також зазначив, що подібні публікації спливають кожен рік і є результатом недобросовісної конкуренції, в основному, з боку російських банків. Разом з тим Олег Серга заперечує, що ця інформація є проявом загострення відносин між власником "Приватбанку" Ігорем Коломойським і Президентом України Петром Порошенком.

17:43 Качка, жарт, або дим, який не без вогню? Politonline.ru, спираючись на неназвані джерела в оточенні Ріната Ахметова, опублікували інформацію про те, що нібито Ахметов провів "доленосні для України" переговори з Ігорем Коломойським. "Рінат Леонідович та Ігор Валерійович, незважаючи на (скажімо так) деякі розбіжності провели переговори, досить довгі, результати яких можуть стати доленосними для України", - розповіли джерела, додавши, що переговори стосувалися "політичних питань" і були пов'язані з поглибленням кризи в Україні", у результаті якого може статися "несподівана зміна в українській політиці". Вірити таким джерелам - кожен вирішує сам, проте об'єднання зусиль олігархів в боротьбі з посягає на їх (як вони вважають) активи державою повністю виключити не можна.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

17:14 На хвилі інформаційного потоку, що стосується звільнення Коломойського, дозвільні коментатори намагаються прив'язати до цієї теми на перший погляд зовсім сторонні речі. Підірвали залізничні рейки в Дніпропетровській області? "Ну ось вам і відставка Коломойського", "почалося..." і тому подібні коментарі заповнили форуми і соцмережі. Зразки можна знайти, скажімо, під цим твітом.

16:58 Тим часом офіційна Москва не планує давати коментарі з приводу відставки Ігоря Коломойського. "Я не думаю, що це тема для коментарів Кремля, я маю на увазі призначення і звільнення губернаторів на Україні", - заявив прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков. Зазначимо, що тут він трохи покривив душею, так як призначення Коломойського на пост губернатора трохи більше року тому Володимир Путін не обійшов увагою. "У Дніпропетровську пана Коломойського привели до влади в якості губернатора. Але це просто унікальний пройдисвіт. Він навіть нашого олігарха Абрамовича надув два або три роки тому", - заявив тоді Путін на прес-конференції.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

16:33 Є і така думка, що, може багато в чому виявитися справедливою:

16:15 У Кабміні вважають вдалим рішення Президента віддати керівництво Дніпропетровською областю Валентина Резніченко. І, зі свого боку, порекомендували главі держави перевести зі статусу "в. о." в офіційний. "На засіданні КМУ було прийнято рішення про звільнення Резніченко з посади заступника голови Запорізької ОДА, одночасно прийнято рішення про його призначення головою Дніпропетровської ОДА. Також прийнято рішення про призначення Паски головою Чернігівської ОДА. Це рекомендація, вони підписані, спрямовані в Адміністрацію Президента", - розповіла міністр Кабінету міністрів Ганна Онищенко. Що ж, приємно бачити таку одностайність у владних рядах, замість передбачуваної деякими експертами розколу через відставки Коломойського.

16:02 Екс-заступник голови ДнепрОГА Святослав Олійник прочинив завісу таємниці над політичним майбутнім "команди Коломойського". "Я не виключаю появи нашої команди як політичного суб'єкта", - заявив він. Що ж, враховуючи той вплив, який колишній дніпропетровський губернатор має в парламенті та інших владних структурах, його партію може чекати досить світле майбутнє.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

15:47 Кому ж вигідна відставка Коломойського? - задалися питанням "експерти LifeNews". "Самому Коломойському", - знайшли відповідь "експерти". "Якщо раніше олігарх, виступаючи проти підприємця-президента, був скутий законами, яким повинні підкорятися держслужбовці, то тепер у олігарха розв'язані руки. Він зможе відкрито нападати на Порошенка, звинувачувати його у політичному тиску на бізнес і на опозицію", - вирішили в LifeNews. Адже "відставка з поста губернатора дає необхідну політичну волю, щоб стати опозиціонером". Цікаво, звичайно, читати такі роздуми на сайті рупора країни, в якій поняття "політична свобода" і "опозиція" практично втратили сенс.

15:28 Ледве звільнившись з посади заступника голови ДнепрОГА, Святослав Олійник взявся за улюблене заняття безробітних - роздавати поради можновладцям. Зокрема, Олійник порекомендував Президенту звільнити всіх бізнесменів з АП і Кабінету міністрів. "Очевидно, Президентом обрано дуже високий критерій, що стосується бізнесменів на посадах, і це має стосуватися всіх, починаючи з бізнесменів в Адміністрації Президента, самого Президента, бізнесменів в Кабміні", - заявив Олійник. Причому, радами він вирішив не обмежуватися, пригрозивши Петру Порошенку, що, якщо той не прислухається до рекомендацій, то може кінчити так само, як Віктор Янукович: "Якщо закон один для всіх, то ми зацікавлені, щоб він був один для всіх. Якщо центральна влада цю планку не витримає, то це буде вибіркове застосування закону, це те саме, що і Янукович, і перспективи, відповідно, такі ж".

15:05 І ще одна прогнозована відставка. З посади заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації пішов Святослав Олійник. "Ми прийшли однією командою рік тому, тому що країна перебувала в надзвичайно складній ситуації. Йти повинна вся команда. Питання про відставку або не відставці не варто, ми разом прийшли, разом і повинні піти, якщо не будуть якісь інші домовленості. В даному випадку, я вважаю, всім треба піти", - пояснив своє звільнення Олійник. Що ж, принцип "ми з Тамарою ходимо парою" часто працює і в політиці.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

14:46 Один з найближчих соратників Коломойського народний депутат Борис Філатов у своєму Facebook натякнув, що команда олігарха не збирається відмовлятися від участі у зміцненні обороноздатності України. "Якщо хтось сподівається, що ми тепер будемо відповідати словами Ахметова і Пінчука: "Ми платимо податки, воюйте самі - хоч усритесь", то не сподівайтеся. Патріотизм і любов до Батьківщини - це не спосіб капіталізувати прибуток", - у своїй звичайній манері і не без пафосу заявив нардеп. Цікаво буде подивитися, яким чином Філатов і іже з ним будуть тепер реалізовувати свій патріотизм.

На моей памяти последний раз госчиновника арестовали в прямом эфире на заседании политбюро Трудовой Партии Северной Коре...

Posted by Borys Filatov on 25 Март 2015 г.

14:14 Державні діячі РФ відгукнулися на звільнення Ігоря Коломойського у своєму звичному ключі. "Це класична олігархічна розбирання, війна олігархів всередині української влади, і просто так ця ситуація, без негативних наслідків, не залишиться", - заявила зокрема спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко. Зі своїх умовиводів Матвієнко зробила "логічний" висновок, що" державності на Україні немає, і вона не є суверенною державою". Пропаганда на вищому рівні!

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

13:51 Зазначимо, що на посаді губернатора ДнепрОГА Ігор Коломойський неодноразово виступав з резонансними заявами та ініціативами. Деякі з них - такі як пропозицію провести конфіскацію майна прихильників сепаратизму - залишилися лише деклараціями. Однак інші отримали реальне втілення. Зокрема, саме Коломойський у червні 2014 р. першим запропонував побудувати лінію укріплень на кордоні України і РФ. В результаті стартував проект "Стіна", на який, за інформацією Держприкордонслужби, вже витрачено 163 млн грн.

13:01 Очевидно підконтрольність ряду збройних формувань Ігорю Коломойському всерйоз турбує Петра Порошенка. Адже, навіть звільнивши олігарха з губернаторської посади, він не залишає цю тему. Ось і зараз, вітаючи представників СБУ з нагоди Дня Служби безпеки України, він заявив: "Від покарання і відповідальності не захистять ні мандат нардепа, ні кишенькові армії, якими дехто намагається лякати". Слова Президента у своєму Twitter передав його прес-секретар Святослав Цеголко.

12:49 Така подія, як звільнення Ігоря Коломойського з поста глави ДнепрОГА не змогла пройти повз увагу сепаратистів. Однак, їх коментарі не вражають новизною: як зазвичай за цією відставкою вони бачать "руку США". Зокрема, один з найпопулярніших блогерів "Новоросії", який ховається під ніком Colonel Cassad, пише у своєму Livejournal: "Ця історія, очевидно, зміцнить владу Порошенко, але в обмеженому масштабі, так як Аваков, Яценюк і Наливайченко є на даний момент всього лише ситуативними союзниками Порошенко в боротьбі з Коломойським і те, їх наявність не забезпечило вплив самого Порошенка, а "добра воля" Вашингтона, зробив чітку ставку на Порошенка і натякнув Коломойському, що не варто суперечити реальним господарям України". Хоча повністю виключати участі США у конфлікті навколо Коломойського, звичайно, не слід. Згадаймо хоча б, що з ним в останні дні спілкувався Посол США в Україні Джеффрі Пайетт.

12:24 Перша людина в коаліції, її нинішній координатор Андрій Тетерук вважає відставку Ігоря Коломойського справедливої на тлі його поведінки в останні дні. "Я цілком і повністю розумію, що дуже багато, набагато більше ніж інші губернатори разом узяті пан Коломойський зробив для стабілізації обстановки в Дніпропетровській області та для допомоги нашим військовим. Але те, що він "зловив Бога за бороду" і вважає, що на цих заслуг він має право робити такі речі (захоплення держкомпаній), це неприпустимо. Тому що не можна дозволяти одному олігарху дозволяти проводити захоплення, утримання або "захист" об'єктів із зброєю, а іншим говорити: "давайте поставимося з розумінням, він зробив набагато більше ніж ви". Такого не може бути в Україні, яка заплатила кров'ю тисяч людей, які прагнули жити в державі, збудованій на правових засадах", - пояснив свою точку зору Тетерук в коментарі для РБК-Україна. Зазначимо, що нардеп входить у фракцію "Народний фронт", в цілому придерживающуюся "проколомойской" позиції.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

12:04 Між тим, анонсоване на суботу в Дніпропетровську народне віче на підтримку Ігоря Коломойського під шумок переформатували в "мітинг за єдність країни", який стане прощальним для команди екс-губернатора. "У суботу наша команда буде прощатися. Ми запрошуємо всіх на мітинг за єдність нашої країни. Постараємося встигнути організувати гідний концерт. Чекаємо не тільки дніпропетровців, але і гостей з інших регіонів та інших країн. Приїжджайте, друзі, соратники і побратими!", - заявив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослав Олійник. Що ж, судячи з миролюбної риторики, Коломойський і його команда не мають наміру розхитувати ситуацію в регіоні. Хоча, звичайно, мітинг покаже.

11:36 Варто відзначити, що Ігор Коломойський підтримував Україну не тільки на словах - він виступив одним з головних організаторів і спонсорів добровольчого руху в країні, що розгорнувся з активізацією конфлікту на сході. Так, екс-губернатор в середині квітня минулого року ініціював та фінансував створення добровольчого батальйону "Дніпро-1", пізніше переформатированного в полк. Відомі заслуги олігарха і в створенні батальйону "Донбас". І зараз багато хто звинувачує Коломойського в тому, що він, фактично, створив кишенькову армію, яку використовує для відстоювання своїх бізнес-інтересів (згадайте епізод з блокуванням "Укрнафти"). Втім, на думку керівника групи "Інформаційне опір" Дмитра Тымчука, зараз олігарх не має скільки-небудь значного впливу на добровольчі підрозділи. "Ми знаємо, що основні батальйони знаходяться зараз у складі Міністерства внутрішніх справ або Національної гвардії (це знову-таки під МВС), або Міністерства оборони. Це знову ж дає привід сподіватися, що ситуація контрольована", - заявив він РБК-Україна.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

11:22 А ось і коментар одного з найбільш активних борців за повернення державного контролю над "Укрнафтою", і внаслідок цього, опонента Коломойського нардепа Мустафи Найєма. За словами депутата, він не відчуває радості від звільнення олігарха з поста губернатора. "Це логічний кінець протистояння влади з олігархом, наділеним владними повноваженнями. Але звільнення Ігоря Коломойського має стати лише початком хрестового походу проти впливу всіх олігархів на політику та їх збагачення за рахунок державних ресурсів", - написав Найєм у своєму Facebook. Далі він пояснює, чому "після відсторонення Ігоря Коломойського, у президента, уряду і парламенту не залишається іншого виходу, як оголосити війну всім іншим олігархам". Подивимося, чи прислухаються до думки депутата президент, уряд і парламент.

Не испытываю никакого ликования от увольнения Игоря Коломойского. Это логичный конец противостояния власти с олигархом, ...

Posted by Mustafa Nayyem on 25 Март 2015 г.

11:08 Одним з аргументів противників відставки Коломойського, яким оперують схильні до паніки блогери, є те, що тепер Дніпропетровська область може повторити долю Донецької та Луганської. Однак, як розповів РБК-Україна експерт, керівник групи "Інформаційне опір" і народний депутат Дмитро Тимчук, звільнення олігарха навряд чи спровокує сценарій з виникненням "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" в Дніпропетровській області. "Він, можливо, дуже хоче залишитися губернатором, але якщо ставити на кін дестабілізацію і повторення сценарію ЛНР і ДНР в Дніпропетровську, то зрозуміло, що той же Коломойський залишається без своїх основних активів, які є в області. Тобто йому, як олігарху абсолютно не потрібна дестабілізація Дніпропетровська", - зазначив нардеп.

10:43 У "Народному фронті", який завжди лояльно ставився до Ігорю Коломойському, його відхід з поста голови ОДА називають стратегічним маневром. Зокрема, таку позицію в своєму Facebook відстоює народний депутат Сергій Висоцький. "Відчувши, що громадська думка схиляється не на його бік і що конфлікт може перейти у фазу критичної ескалації він подав у відставку. Не став завалювати "Приватбанк", не став розігрувати сценарій дестабілізації регіону, як того багато боялися, а відступив", - пише нардеп. Що ж, стратегічний відступ, вирівнювання лінії фронту і зміцнення тилів в кінцевому рахунку призводять до контратаці. І вона неодмінно буде, адже, якщо вірити Висоцькому, "Коломойський як Карлсон - полетів, але ще обов'язково повернеться".

Коломойский в который раз доказал, что он - масштабный игрок и прекрасный стратег. Почувствовав, что общественное мнение...

Posted by Сергей Высоцкий on 25 Март 2015 г.

10:24 У соцмережах множаться повідомлення як прихильників, так і супротивників Коломойського, обговорюють його відставку. Правда, в основному такі повідомлення швидше емоційні, ніж конкретні. Ось, наприклад, виконавчий директор Transparency International Ukraine (громадська організація, ведуча антикорупційну діяльність) Олексій Хмара привітав звільнення Коломойського. Причому, на його думку, це виключно заслуга двох народних депутатів - Сергія Лещенка та Мустафи Найєма.

Сергій Лещенко та Mustafa Nayyem - страшні люди. Валять і диктаторів, і олігархів. Наступний на черзі Порошенко?А якщо серйозно, - браво, хлопці!

Posted by Олексій Хмара on 25 Март 2015 г.

10:05 А як все добре починалося! Рік тому, відразу після втечі з країни Віктора Януковича, в Україні посилилися проросійські сепаратистські настрої. З метою не допустити розвалу країни, в. о. президента Олександр Турчинов провів низку кадрових перестановок в регіонах. Зокрема, 2 березня 2014 р. Ігор Коломойський був призначений головою Дніпропетровської ОДА - за його власним, як він стверджував, пропозиції. І олігарх відразу натхненно приступив до виконання обов'язків! Зокрема, він одразу визначив свою позицію щодо політики Президента РФ Володимира Путіна, назвавши того "шизофреніком". "Він повністю неадекватний, повністю зійшов з розуму. Його месіанство, відновлення Російської імперії 1913 року або СРСР 1991 року може довести світ до катастрофи", - заявив вже 3 березня 2014 р. Коломойський на зустрічі з активом області. Для бажаючих згадати історію - відео з заходу.

09:39 А ось і відео відставки, стало - не припадають пилом! Судячи з виразу обличчя Ігоря Коломойського, його смирення важко йому дається.

09:15 Сергій Лещенко стверджує, що президент підписував указ про звільнення дніпропетровського губернатора в присутності телекамери. На думку нардепа, наявність відео, де "Коломойський смиренно приймає свою відставку", має стати запобіжником від того, що олігарх "затіє бучу". Сумнівний запобіжник, звичайно, так і відео поки що не бачив ніхто, включаючи самого Лещенка.

Порошенко подписывал указ об увольнении Коломойского в присутствии президентской телекамеры. Скоро, думаю, появится виде...

Posted by Сергій Лещенко on 24 Март 2015 г.

09:07 Цікаво, що, затвердивши відставку Коломойського, Петро Порошенко одразу ж підписав зміни в закон "Про акціонерні товариства" щодо зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів. Нагадаємо, ці зміни позбавляють Ігоря Коломойського контролю над "Укрнафтою", а їх прийняття вилилися у блокування екс-губернатором будівлі компанії. Ось такий подвійний удар президента по олігарху.

09:01 Заступник голови Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан також пішов у відставку, повідомляє нам нардеп Борис Філатов у своєму Facebook. Що ж, цей крок не став несподіванкою, особливо, враховуючи риторику Корбана в останні кілька днів.

Корбан тоже ушел в отставку.

Posted by Borys Filatov on 24 Март 2015 г.

08:51 А ось цей запис, за словами народного депутата Сергія Лещенка, він планував оприлюднити сьогодні вдень. Проте, ймовірно, Президент ознайомився з нею раніше, і, можливо, саме вона підштовхнула його до рішучих заходів по Коломойському. Отже, слухайте, як уже колишній губернатор погрожує голові компанії "Нафтогаз" Андрію Коболєва направити батальйони із зони антитерористичної операції захоплювати Кременчуцьку ТЕЦ і офіс "Укртрансгазу".

08:36 Звісно, місце губернатора порожнім не буває - негайно після звільнення Коломойського прес-служба Президента поширила інформацію, що він призначить виконуючим обов'язки голови Дніпропетровської облдержадміністрації чинного губернатора Запорізької області Валентина Резніченко. Цікаво, як останній зможе всидіти одночасно на двох кріслах? Або Запорізьку ОДА теж чекають перестановки?

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора

08:17 Вночі з 24 на 25 березня прес-служба Президента Петра Порошенка опублікувала указ № 173/2015 про звільнення Ігоря Коломойського з посади голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. "Президент України Петро Порошенко задовольнив прохання Ігоря Коломойського про відставку з посади Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Відповідний Указ Глава держави підписав під час зустрічі з ним", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті глави держави. Причому, мабуть, усвідомлюючи ймовірні негативні наслідки такого кроку, Порошенко не забув згадати про необхідності втримати під контролем ситуацію в регіоні. "Ми повинні забезпечити мир, стабільність і спокій. Дніпропетровщина повинна залишатися бастіоном на Сході України, захищати мир та спокій громадян", - цитує президента його прес-служба.

Коломойський: зліт і падіння дніпропетровського губернатора