ua en ru

Коломойський використовує справу Пукача для досягнення конкретних цілей, - політолог

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігор Коломойський використовує апеляційну справу Пукача і справу Гонгадзе в цілому для досягнення своїх цілей, серед яких: дискредитація інституту Президента в Україні, виведення з гри одного з головних переговірників з переговорного процесу у Мінську, а також зміцнення позицій у бізнес-війну з Віктором Пінчуком. Таку думку висловив політолог Кость Бондаренко.

На його думку, бізнесмен зацікавлений в дискредитації інституту Президента і постановці питання щодо нової Конституції. Політолог звертає увагу, що "Коломойський, вже контролює майже половину парламенту, але баланси, що існують у Верховній Раді, все-таки не дозволяють перетворити парламент на ручний інструмент".

"Справа Гонгадзе дає Коломойському важливий козир у боротьбі з впливом на парламент з боку президентських структур. Фактично завершенням ендшпіля може стати постановка питання про нову Конституцію, перехід до парламентської держави та ліквідації посади Президента", - вважає експерт.

Також метою Коломойського, на думку експерта, є виведення з гри екс-Президента України Леоніда Кучми як одного з головних переговорників з української сторони по переговорному процесу в Мінську. "Мінський формат ще довгий час буде відігравати вагому роль у встановленні миру в Україні, а Коломойський в українській політичній дійсності схиляється більше до горезвісної "партії війни", ніж до "голубів миру", - заявив Бондаренко.

Ще однією метою дніпропетровського губернатора політолог називає продовження давнього спору і давньої війни з Віктором Пінчуком. "Напередодні нового витка розгляду позовних заяв Пінчука до Коломойському у Високому суді Лондона, Ігор Валерійович нібито намагається тиснути на Пінчука допомогою шантажу його тестя Леоніда Кучми", - зазначає експерт.

Нагадаємо, що представник родини Гонгадзе в суді Валентина Теличенко раніше заявила, що справу Пукача використовує у своїх бізнес-інтересах Ігор Коломойський. За її словами, створюючи ажіотаж у підконтрольних йому ЗМІ навколо цієї справи, Коломойський намагається натиснути на іншого бізнесмена Віктора Пінчука, зятя Леоніда Кучми, який з 2013 р. судиться з нинішнім дніпропетровським губернатором в Лондонському суді за право володіння акціями Криворізького залізорудного комбінату і дивідендами з них на загальну суму близько 2 млрд. дол.