ua en ru

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії Ігор Коломойський не готовий миритися з втратою контролю над "Укрнафтою"

Минулого тижня Верховна рада знизила кворум для загальних зборів акціонерних товариств до 50% плюс 1 акція. У виграші в результаті цього рішення виявилося держава, що володіє мажоритарної частки в ряді компаній. А найбільш "постраждалим" став Ігор Коломойський, чия міноритарна частка (більше 40% акцій) в "Укрнафті" до останнього часу дозволяла йому протягом більш ніж 10 років блокувати скликання загальних зборів і, як наслідок, - не допускати зміну керівництва компанії і виплату дивідендів. Сьогодні історія отримала продовження - за словами депутата від "Блоку Петра Порошенко" Сергія Лещенка, люди Коломойського почали баррикадировать будівля "Укрнафти" в Києві. Втім, сам Коломойський стверджує, що зміцнення рубежів "Укрнафти" пов'язане з захистом від потенційного рейдерства На даний момент ситуація розвивається.

08:11 У депутатській групі "Відродження"вирішили "зам'яти" конфлікт навколо "Укрнафти" парламентським способом. Депутат групи Віталій Барвіненко вніс у Верховну Раду проект постанови про скасування прийнятого законопроекту про внесення змін до закону "Про акціонерні товариства", що знизив кворум загальних зборів АТ до 50% + 1 акція. Нагадаємо, в результаті прийняття цього закону Ігор Коломойський, чиї структури володіють 42% "Укрнафти" і раніше могли блокувати скликання загальних зборів, втрачає контроль над компанією. Що, в свою чергу, призвело до блокування її головного офісу в Києві. Втім, шанси на скасування законопроекту, який знижує кворум, поки видаються не надто високими. З іншого боку, сам він ще не підписаний Президентом, ні навіть спікером. Мабуть, переговори на найвищому рівні з цього питання тривають.

07:37 Через добу після початку блокування "Укрнафти", компанія опублікувала заяву, що заперечує присутність озброєних осіб на належній їй території. "У зв'язку з поширенням інформації про те, що на території Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" (г. Київ, провулок Несторівський, 3-5) здійснюють незаконну діяльність озброєні особи, правління товариства повідомляє, що зазначена інформація не відповідає дійсності", - сказано в повідомленні. Охоче віримо, що зараз їх там дійсно немає, але існує безліч фото - і відеодоказів того, що в неділю ввечері вони там були - як з цим бути? Мовчить "Укрнафта".

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії

18:40 Столична міліція взялася розслідувати інцидент з недопуском народного депутата Мустафи Найєма в будівлю "Укрнафти" вчора ввечері. "22 березня 2015 р. по спецлінії "102" надійшло повідомлення, що в будівлі, яка знаходиться в Нестеровському провулку, не пускають народного депутата України. На місці події до працівників міліції з заявою звернувся народний обранець. Чоловік повідомив, що невідомі особи в камуфляжному одязі заблокували вхід до установи і не пускають його всередину, тим самим перешкоджають його діяльності", - йдеться в повідомленні прес-служби ГУМВС України в Києві. Там же повідомляється, що міліція відкрила кримінальне провадження за відповідною статтею. Правда, про підозрюваних поки - ні слова.

17:23 Офіційно ситуацію навколо "Укрнафти" у Генеральній прокуратурі поки не коментують. У той же час, співробітники ГПУ діляться своєю думкою про те, що відбувається, на своїх сторінках в соцмережах. Ось і старший помічник генерального прокурора з особливих доручень Валерій Карпунцов відзначився постом в Facebook. "Я думаю, що ці події принесуть для багатьох можновладців, які звикли наживатися на українцях, вести себе нахабно і з викликом суспільству, фатальні наслідки", - написав Карпунцов. Він також порівняв "приватні міні-армії" з "Беркутом" часів Віктора Януковича. "Вони були впевнені у своїй безкарності і всемогутність. Що сталося далі і як закінчилося їх всемогутність - всі знають", - зазначив помічник генпрокурора.

16:58 Мабуть, Президента Петра Порошенка серйозно зачепили витівки Ігоря Коломойського щодо "Укрнафти" і, раніше, "Укртранснафти". Як він заявив на що проходить в даний момент зустрічі з військовими, "не буде ні у одного губернатора власних збройних сил". Ці слова у своєму Twitter наводить прес-секретар Президента Святослав Цеголко.

16:24 "17 канал" веде пряму трансляцію з-під будівлі "Укрнафти", де закінчують зведення огорож. За інформацією журналістів каналу, незабаром сюди повинні прибути силовики для виконання наказу Президента про роззброєння знаходяться в будівлі "співробітників охоронних фірм". Втім, в даний момент під "Укрнафтою" все тихо. За посиланням нижче можна стежити за розвитком подій в режимі онлайн.

16:07 Поки дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський вирішує свої питання в Києві, Президент Петро Порошенко посилює "заходи безпеки" в Дніпропетровській області. Як повідомила прес-служба Національної гвардії, "згідно Указу Президента України два батальйони Нацгвардії направляються у Дніпропетровськ". Також у прес-службі заявили, що військові частини Національної гвардії України, які дислокуються у Дніпропетровську, переведені в посилений режим несення бойової служби. "Ці заходи обумовлені загрозою загострення обстановки в області та необхідністю залучення додаткових сил для забезпечення безпеки громадян, охорони громадського порядку, законності та інтересів держави", - відзначають в Нацгвардії. Зазначимо, що указ Президента, на який посилаються в НГ, на сайті глави держави досі не опублікований.

15:36 Російські політики не залишаються в стороні від конфлікту навколо української компанії "Укрнафта". Правда, коментарі поки нагадують змагання на володіння почуттям гумору. Ось, скажімо, депутат держдуми РФ від "Єдиної Росії", який очолює комітет з міжнародних справ, жартує у своєму Twitter з приводу догани Ігорю Коломойському від Петра Порошенка. Ось такі міжнародні справи.

15:13 Позиція голови МВС Арсена Авакова, викладена ним у Facebook, виявилася близькою до позиції іншого силовика - глави СБУ Валентина Наливайченка. Зокрема, він також заявив про необхідність роззброїти приватних охоронців. "На вулицях міст не будуть бродити особисті охоронні групи бізнесменів і політиків - з вогнепальною зброєю. Це стосується всіх і квазі -"патріотів" і реальних патріотів, і великих бізнесменів і олігархів. І - персонально - Коломойського, Пінчука, Ахметова, Єремєєва, Суркіса, Григоришина та інших. Хочете мати охорону вашого бізнесу з вогнепальною зброєю? - жорстко за законом - залучайте міліцейську Державну службу охорони. Інше - буде припинено", - написав Аваков.

Крім того, міністр окреслив час, за який "приватники" повинні розпрощатися зі зброєю - 24 години: "Даю всім охоронним компаніям 24 години - звільниться від подвійних-потрійних трактувань - привести свою діяльність у бездоганну канву, у відповідності з буквою закону. Посилання на тривожне воєнний час буде не виправдовувати порушення - а обтяжувати їх".

14:53 Керівництво "Укрнафти" найближчим часом може бути замінено. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин ."Я думаю що це цілком адекватний питання. Потрібно Кабміном погодити розпорядження щодо голосування на спостережну раду, яка буде зібрано та проведе попередні заходи для загальних зборів. Цей процес запущений... Здається, 40 днів дається на проведення загальних зборів - проведемо наглядова рада, проведемо збори, будемо діяти згідно з чинним законодавством", - зазначив Демчишин. При цьому прямо коментувати продовжувала.щийся конфлікт навколо "Укрнафти" він відмовився: "Не знаю, я ж не міністр МВС".

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії

14:39 У "Народному фронті" вважають, що останні події навколо "Укрнафти" - наслідок конфлікту між Президентом Петром Порошенком і Ігорем Коломойським, який може привести до руйнування держави". Таку думку висловив у своєму Facebook депутат НФ Андрій Левус. "Хтось дуже хоче розгортання масштабного конфлікту між Президентом і Коломойським. Цей конфлікт, замаскований під "боротьбу з олігархами", може зруйнувати державу. Починати боротьбу з олігархами слід з посадки Бойко, Бакуліна, руйнування схем "сім'ї" у бізнесі, наведення порядку з Єремєєвим, Фірташем і т. д. В іншому випадку це все нагадує банальний розпил власності, спецзамовлення, розбирання, якою може скористатися Москва", - написав Левус.

публикация Андрій Левуса.

14:15 Сергій Лещенко знову на місці подій! "Навколо Укрнафти закінчили будувати клітку. Всередині продовжує перебувати бронемашина", - написав він у своєму Facebook, додавши в якості доказу ряд фотографій. Призведе присутність народного депутата до чергового витка конфлікту? Подивимося.

13:29 Нарешті пішла більш-менш виразна реакція силовиків на події навколо захоплення "Укрнафти". Про те, що приватна охорона будівлі компанії повинна бути роззброєна і перевірена на причетність до незаконної діяльності на Донбасі, на брифінгу повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко. "Повинна бути проведена кожна особистість, причетна до подій по "Укрнафті". Всі озброєні люди, які помічені там, повинні бути роззброєні. Ми вважаємо, що повинна бути проведена причетність цієї групи до незаконної роботі цієї банди в Донецькій і Луганській областях", - заявив Наливайченко.

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії

13:01 Російська преса вже традиційно бачить у всіх українських подіях "американський слід". Ось і зараз на сайті Lifenews вийшов матеріал під красномовним заголовком "Боротьба з активами Коломойського почалася по "дзвінку США". За інформацією російського ЗМІ, ініціатором конфлікту навколо "Укрнафти" виступив Президент Петро Порошенко, "діючи за вказівкою США". "Однією з умов фінансової допомоги від МВФ було наведення порядку в нафтогазовому секторі, а саме припинення багатомільярдні розкрадання з бюджету", - стверджує Lifenews, звинувачуючи в цих розкрадання Ігоря Коломойського. Залучені виданням російські експерти, природно, стверджують, що в даній ситуації "США намагаються встановити контроль над транзитними потужностями газу і нафти з Росії", причому "ні США, ні Київ, йде на поводу у Заходу, не хвилюють інтереси самої України". Мабуть, на думку Lifenews, єдина, кого щиро хвилюють інтереси України, - Російська Федерація. От спасибі за таку турботу.

12:16 Народний депутат, голова групи "Воля народу" Ігор Єремєєв не має наміру мовчки зносити звинувачення Ігоря Коломойського. Нагадаємо, останній звинуватив Єремєєва в підготовці рейдерського захоплення "Укрнафти". "Ігор Єремєєв готує заяву для преси з приводу інформації пана Коломойського. Прес-конференція з цього приводу може відбутися сьогодні або завтра", - заявила ВВС Україна прес-секретар депутата Ірина Сєрова. Зміст заяви, в принципі, можна собі уявити, однак хотілося б подробиць. Нажаль, поки що їх немає - чекаємо на прес-конференцію.

11:23 Запевнення менеджменту "Укрнафти" про те, що будівлю охороняють співробітники компанії приватної фірми здаються переконливими далеко не всім. Ось, скажімо, журналіст Петро Терентьєв у своєму Twitter стверджує, що зброя, яке було відмічено в "охоронців", не дозволено використовувати в приватних фірмах.

10:55 "Пригоди" Ігоря Коломойського цікавлять не тільки нашої зони. Ось і в Німеччині перейнялися цією темою. Як написала у своєму Facebook народний депутат від "Самопомочи" Ганна Гопко, в ситуації спробувала розібратися одна з провідних німецьких газет Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Відомий журналіст Конрад Шуллер, який добре знає Україну, пише про закон, підприємствах "Укратранснафта", "Укрнафта", і про те, як Коломойський звик, що його люди скрізь грабують. Також про нецензурної лексики Коломойського, яка характерна для криміналітету. Зараз історичний момент реальної боротьби проти впливу олігархів. І рішення за Президентом.Також згадують Сергія Лещенка і Мустафу", - написала Гопко, привівши фотокопії газетної смуги з відповідною статтею.

10:31 Як вже говорилося раніше, в "Укрнафті" запевняють, що будівля компанії охранают співробітники приватної охоронної фірми. Побічно це підтвердили в МВС, спростувавши раніше звучала від Сергія Лещенка інформацію про участь в конфлікті бійців батальйону "Дніпро-1". "Бійці батальйону "Дніпро-1" виконують поставлені бойові завдання в зоні АТО під Маріуполем (Чермалик, Лебединське), Пісках і на інших ділянках несення служби визначених керівництвом МВС та Дніпропетровського обласного УМВС", - заявив радник міністра внутрішніх справ Зоряк Шкіряк. При цьому інформацію про присутність під "Укрнафтою" "дніпровців" він назвав недостовірною та брехливої, закликавши припинити спекулювати на цій темі.

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії

09:32 Вчорашні події навколо офісу "Укрнафти" ніяк не позначилися на її роботі, яка триває в штатному режимі. Про це РБК-Україна заявили в прес-службі компанії. Втім, подробиці там вдаватися не стали: "Все працює, все нормально", - ось все, що вдалося з'ясувати. Що ж, порадіємо, що у людей поки що "все нормально", адже подібні інциденти зазвичай мають далекосяжні наслідки.

08:03 Як з'ясувалося, зустріч Мустафи Найєма та Ігоря Коломойського була недовгою і нерезультативною. "Без камер поговорити практично не вдалося, оскільки Ігоря Коломойського виникла раптова зустріч. Домовилися зустрітися в інший раз, після чого я повернувся назад під "Укрнафта", - написав на своїй сторінці у Facebook нардеп. Втім, звільнилися часом він розпорядився з користю, докладно виклавши в публікації у соцмережі своє бачення ситуації з "Укрнафтою". "З усіх цих питань вже завтра відправлю запити в "Укрнафта", СБУ, ГПУ і МВС", - пообіцяв в кінці свого оповідання Найєм.

23:38 Подробиці інциденту: версія Коломойського. Для тих, хто полінувався переглянути відео, розміщене нижче, цитуємо: голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський назвав блокування будівлі "Укрнафти" "плановими роботами проти рейдерів".За його словами, озброєні люди, які знаходяться в будівлі компанії, що представляють приватну охоронну фірму, яка працює за дозволом "Укрнафти". А вони захищають держкомпанію від...групи народного депутата Ігоря Єремеєва, планує її рейдерське захоплення.У той же час, на пропозицію Мустафи Найєма звернутися в міліцію і прокуратуру і повідомити про "злочин" Єремєєва, Коломойський заявив: "Так, я згоден з вами написати таку заяву".

23:22 Мустафа Найєм та Ігор Коломойський, за пропозицією останнього, відбули з-під "Укрнафти" на чашечку кави". Як написав присутній на місці подій брат Мустафи, Масі, "Беня забрав Мустафу)) Особисто обіцяв повернути))". А ось "112" виклав розмова депутата БПП з головою Дніпропетровської ОДА:

22:50 "Недовго весілля танцювала". Або, цитуючи Twitter Мустафи Найєма, "Під Укрнафта приїхав Ігор Коломойський"!

22:37 Виявляється, встановлення огорожі по периметру "Укрнафти" - питання безпеки. У всякому разі, так коррекспонденту РБК-Україна розповіли в керівництві компанії. "Здійснюються планові роботи по встановленню огорожі біля адмінбудівлі Укрнафти. Все узгоджено зі Службою безпеки. Ці питання не узгоджуються ні з якою комунальною службою, ні з яким іншим органом місцевого самоврядування", - заявив заступник голови правління "Укрнафти" з безпеки Віктор Захаров. За його словами, рішення про встановлення паркану прийняло керівництво "Укрнафти" у зв'язку з тим, що "навколо відбуваються різні провокаційні розмови і дії". Тепер все встало на свої місця: провокаційне зведення паркану з провокаційним виставленням незрозумілою охорони - це всього лише дії, спрямовані на боротьбу з провокаціями!

22:13 Новини з місця подій! Мустафу Найєма злегка "пом'яли", коли він намагався пройти в будівлю "Укрнафти". "Найм спробував пройти в будівлю "Укрнафти", але його тут же виштовхали звідти. Крізь відчинені двері було видно бійці невідомої силової структури у повному обмундируванні", - повідомляє кореспондент РБК-Україна. Сам Найєм також прокоментував ситуацію: "Ми всього лише хотіли подивитися, що відбувається всередині. Реакцію ви бачили, - сказав наймання журналістам. - Зараз ми звернулися в міліцію, зараз сюди буде викликана слідча група - нам так пообіцяли - і ми все-таки спробуємо потрапити всередину будівлі "Укрнафти", щоб подивитися, що там відбувається". Чекаємо продовження "балету", і сподіваємося, що в результаті ніхто не постраждає.

22:04 Без "Автомайдану" в Україні останнім часом не відбувається нічого більш-менш значущого. Ось і зараз, як повідомляє телеканал "112", його представники включилися в інформаційну кампанію навколо "Укрнафти". "Будівля"Укрнафти" заблокували батальйони міліції "Луганськ-1", говорить нам "112" зі слів представителья "Автомайдану" Дмитра Карпа. Що? Ще один батальйон? Замість "ситуація набирає обертів" вже час писати "плутанина набирає обертів". Втім, надамо слово Дмитру Карпу: "Я подзвонив начальнику служби військового правопорядку Дубляну Олександру Володимировичу, запитав у нього, що в центрі міста роблять люди у військовій формі, збройні, так як у них не було жодних розпізнавальних знаків і на машинах немає номерів. Він мені відповів, що інформацію він знає, що він вже надсилав сюди людей і з'ясував, це Луганськ-1" і жодного відношення до ВСУ ці люди не мають. Це батальйони міліції. Я запитав у міліції, що відбувається. Вони відповіли мені, що начальник служби безпеки "Укрнафти" сказав, що вони законно зміцнюють, посилюють свій будинок для антирейдерських захоплень ".

21: 40 В "Укрнафті" нарешті розродилися коментарями щодо подій навколо їхнього головного офісу. Принаймні, це стверджує у своєму Twitter Мустафа Найєм: "Заступник голови" Укрнафти Захаров стверджує, що всередині знаходяться співробітники охоронної компанії "Сек'юр Ай Ті", у яких є право на носіння зброї", - написав він.

21:29 Колега і соратник Сергій Лещенко, депутат від БПП Мустафа Найєм, визнав, що під "Укрнафтою" немає представників батальйону "Дніпро-1": "З приводу ситуації під "Укрнафтою". Офіційно. Під офісом компанії немає співробітників батальйону МВС "Дніпро-1", написав він у Twitter. В наступних постах Найєм пише: "Я думаю, це або батальйон територіальної оборони Дніпропетровської області, який крім Генштабу підпорядковується ще й губернатору області. Співробітники якоїсь сторонньої охоронної структури, яку підключило керівництво Укрнафти". Залишається питання: хто ж там, все-таки?! А міліція, яка ще пару годин тому пообіцяла незабаром прокоментувати, все мовчить.

21:21 Давній соратник Коломойського Борис Філатов (нині - позафракційний народний депутат) не зміг залишитися в стороні від ситуації з "Укрнафтою", прокоментувавши її у своєму Facebook. Бурхливі емоції, ненормативна лексика, та інші "неформатні" подробиці чекають вас за посиланням нижче.

21:09 А ось і коментарі офіційних представників батальйону "Дніпро-1", які у своєму Twitter призводить професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань, созвонившийся з прес-офіцером "Дніпра-1" Василиною Трохимович: "Полк "Дніпро-1" - спецназівці міліції. Ми підпорядковані Міністерству Внутрішніх Справ України і виконуємо виключно накази Міністра внутрішніх справ України і Верховного Головнокомандувача. Бійці полку "Дніпро-1" знаходяться на передовій і виконують бойові завдання згідно присяги". Як пояснює Гарань, прояснити питання його мотивували дзвінки бійців добровольчого батальйону, які заявляли, що вони знаходяться на передовій, а їх ім'я дискредитують захопленням адмінбудівель у столиці.

20:47 "Загарбники" "Укрнафти" збільшують "військову присутність". Як повідомляє корреспонеднт РБК-Україна, на задній двір будівлі ПАТ "Укрнафта" в Києві під'їхав автобус, з якого вийшли близько 10 озброєних бійців. Хто вони та які їхні плани, на жаль, поки що неясно - журналістів на задній двір не пропускають.

20:42 "Будівництво" під "Укрнафтою" увійшло у завершальну стадію, міліція продовжує проводити політику невтручання. Про це з місця подій повідомляє кореспондент РБК-Україна. "Будівля ПАТ "Укрнафта" майже повністю обнесли залізними ґратами", - йдеться в повідомленні. А ось і відео, насолоджуйтеся:

20:21 "Поки ми не даємо коментарів. З'ясуємо ситуацію, потім будемо давати коментарі", - заявив РБК-Україна один з раніше прибулих до "Укрнафти" співробітників міліції, який представився Андрієм Цирульниковым. Втім, дещо він все-таки розповів. Зокрема, за його словами, представники міліції вже знаходяться всередині будівлі компанії, де ведуть переговори з які забарикадувалися там озброєними людьми.

20:10 Ситуація біля "Укрнафти" продовжує якоюсь мірою прояснюватися і в той же час загострюватися.Ось що вдалося з'ясувати Сергія Лещенка щодо блокують офіс компанії озброєних осіб: "Старший - у чорній касці - після кількох хвилин суперечок сказав, що являє батальйон "Дніпро-1". Що тут робить батальйон територіальної оборони Дніпропетровської області, він відмовився відповісти".

У той же час, як передає кореспондент РБК-Україна, на "Укрнафті" під'їхав бронеавтомобіль без розпізнавальні знаки.

19:55 А ось міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин досі "не знайомий з ситуацією навколо "Укрнафти". Про це він розповів в коментарі для РБК-Україна. Однак, навіть не тримаючи руку на пульсі, міністр склав власну думку про події і ролі в подіях Ігоря Коломойського: "А сенс йому баррикадироваться?" Демчишину, звичайно, видніше. Дивно тільки, що, на відміну від ситуації з блокуванням "Укртранснафти" з 19 на 20 березня, виїжджати на місце подій він "не планує".

Захват "Укрнафти": люди Коломойського блокують офіс компанії

19:31 Співробітники міліції не виявили оперативності, проте врешті-решт з'явилися на місці події. Втім, як передає корреспонеднт РБК-Україна, що знаходяться у будівлі "Укрнафти" п'ятеро міліціонерів ніякої активності не проявляють, чекаючи "приїзду керівництва". Що ж, можливо, сам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на цей раз з'явиться в епіцентрі подій?

19:18 Кореспондент РБК-Україна знаходиться на місці подій! За його інформацією, зараз під "Укрнафтою" знаходиться близько 20 озброєних людей, причому, у бійців відсутні якісь розпізнавальні знаки. При цьому робітники закінчують заварювати залізну огорожу між колонами будівлі, таким чином, завершуючи блокування офісу компанії.

18:31 Як передає телеканал "112", біля будівлі "Укрнафти" частково зведений паркан, але в даний момент не ведуться. "З будинку вийшов чоловік і зняв з будівлі табличку з написом "Укрнафта"", - передає "112"

18:03 "Коломойський барикадується в Укрнафті"! Таке повідомлення оприлюднив журналіст і народний депутат БПП Сергій Лещенко у своєму Facebook. "Прямо зараз, в неділю, будівля Укрнафти на Нестеровському провулку обносять залізними ґратами. На вулиці - два бійця невідомого батальйону", - написав Лещенко.