ua en ru

Кількість нападів піратів на судна в світі виросла в 2009 р. на 39% - до 406 випадків.

Кількість нападів морських піратів на судна в світі виросла в 2009 р. на 39% - до 406 випадків, що є найвищим показником за останніх 6 років. Безперечне лідерство за кількістю атак при цьому належить соалійським піратам, на яких припадає понад половини спроб захоплень судів в світі.
Експерти пов'язують зростання нападів сомалійських піратів з фактичною відсутністю повноцінної влади в країні і повним беззаконням. Крім того, за повернення судів пірати зазвичай отримують викуп, що часто доходить до декількох мільйонів доларів, що стимулює їх продовжувати свій "бізнес".
Кількість піратських атак в світі зростає третій рік поспіль, йдеться у доповіді Міжнародного морського бюро. У 2008 р. було здійснено 293 напади на судна, а востаннє їх кількість перевищувала 400 у 2003 р. Тим часом, за оцінками бюро, ВМС різних країн, що охороняють судна у водах поблизу Сомалі, запобігли великій кількості атак, у зв'язку з чим необхідно, щоб міжнародні військово-морські сили залишилися в регіоні.
Всього у 2009 р. в світі було захоплено 49 судів з 1 тис. 52 членами екіпажу, при цьому серед членів екіпажу були і жертви: за рік загинули 8 людей, 68 отримали поранення.
217 спроб захоплення судів за рік зробили сомалійські пірати. Небезпечні і їх нігерійські колеги, що атакували 28 судів. У Південній Америці було зафіксовано 37 випадків піратства. 17 атак припадає на Бангладеш, 13 було здійснено в Південно-Китайському морі, ще 9 - в Сінгапурській протоці.