ua en ru

Кількість утримуваних заручників у ОРДЛО збільшилася до 126 за рахунок цивільних, - Геращенко

Кількість утримуваних заручників у ОРДЛО збільшилася до 126 за рахунок цивільних, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко

Кілька сотень запитуваних до обміну ОРДЛО людей не хочуть повертатися

Кількість незаконно утримуваних в ОРДЛО українських заручників зросла до 126 людей за рахунок цивільних осіб. Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко Facebook.

"Тих, кого ОРДЛО вимагає передати заради звільнення - понад 600 осіб. 30 з них не мають ніякого стосунку до АТО, 60 проходять по надважким злочинам і не підлягають амністії - і це болючі питання дискусії. А серед 500 інших, яких запитує ОРДЛО, кілька сотень не бажають переходити на окуповані території", - заявила Геращенко.

За її словами, в ОРДЛО категорично відмовилися від залучення Міжнародного комітету Червоного Хреста і ООН в процес збору цих відмов, хоча два місяці до того обговорювали і наполягали на місії ООН.

Українська сторона заради звільнення заручників запропонувала як компромісний варіант залучити до процесу посвідчення цих підписів офіс Уповноваженого з прав людини, процедура буде проходити під моніторингом ОБСЄ, місія якої спрямована на залучення в мінський процес.

"Дуже сподіваюся, що процес збору цих підписів нарешті почнеться, сьогодні ці компромісні пропозиції були узгоджені всіма", - резюмувала Вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяві Ірини Геращенко, що в Україні станом на початок 2017 року налічувалося понад 20 тис. жінок-військовослужбовців.