ua en ru

Кількість товарів, відібраних ДМСУ для фізичного огляду, за півроку зросла майже на 58%, - ЄБА

Кількість товарів, відібраних Державною митною службою України (ДМСУ) для фізичного огляду, у другому півріччі 2011 р. в порівнянні з першим півріччям зросла на 57,69% - з 26% до 41%. Такі дані містяться в Митному індексі (МІ) Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), оприлюдненому сьогодні.

При цьому, кількість товарів, відібраних для фізичного огляду у компаній, що мають внутрішнє виробництво, у другому півріччі 2011 р. склала 35,2%, у малого і середнього бізнесу - 48,6%, у великого бізнесу - 35,2%.

Це четвертий МІ, проведений ЄБА. МІ проводиться за підсумками півріччя. У другому півріччі 2010 р. кількість товарів, відібраних для фізичного огляду, склала 52%, а в першому півріччі 2010 р. - 55%.

Олександр Лазарєв, співголова Митного комітету ЄБА (Danco Ukraine) зазначив, що позитив у роботі ДМСУ - перехід на електронне декларування - поки не працює, оскільки електронне декларування, по суті, є ускладненою процедурою звичайного декларування товару. «Сьогодні важливіше перейти на постаудит вантажу, а не затримку товару», - підкреслив Лазарєв.

Денис Шендрик, співголова Митного комітету ЄБА (PriceWaterhouse Coopers) додав, що в електронній декларації варто замінити відсканований пакет документів, як зараз, реквізитами і більш активно вести постаудит. «Штраф за надання імпортером/експортером недостовірної інформації карається штрафом на суму до 200% від вартості товару, тому ніхто гратися з недостовірними даними не буде», - упевнений Шендрик.