ua en ru

Кількість податкових і митних перевірок в 2013 р. істотно скоротиться, - експерт

Утворення нового Міністерства доходів і зборів скоротить кількість перевірок платників податків за рахунок створення єдиної інформаційної бази. Таку думку висловив заступник голови комітету з питань оподаткування та обліку НАБУ Вадим Бєлік.

"Оскільки контроль за нарахуванням і сплатою платежів у бюджет буде здійснюватися одним органом, кількість перевірок платників податків, як і інших адміністративних процедур, має скоротитися, - говорить експерт. - У той же час, об'єднана служба буде мати більш широкими адміністративними повноваженнями щодо податкового і митного контролю операцій суб'єктів господарювання".

Думку колеги підтримує і голова податкового комітету Європейської бізнес асоціації (ЄБА), партнер, керівник податково-юридичної практики Ernst & Young Володимир Котенко.

"Механічне об'єднання під одним дахом різних фіскальних служб навряд чи змінить що-або в рівні фіскального тиску. В той же час, створення нового відомства - це шанс влити "свіжу кров" у податкову, митницю, а також привід поліпшити умови їх роботи, - вважає експерт. - Також цілком можливо, що поліпшення технічного забезпечення нового міністерства дозволить підвищити якість обслуговування платників податків".