ua en ru

Колесніков: "Газові" угоди Тимошенко завдадуть збиток країні в розмірі 80 млрд дол. протягом 10 років

"Газові" угоди екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко завдадуть збиток країні в розмірі 80 млрд дол. протягом 10 років дії контракту. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури України Борис Колесніков. При цьому він додав, що угоди завдадуть такий збиток у разі їх виконання Україною.

"Суть обвинувачення проста, за великим рахунком - Тимошенко підписала контракт на 40 млрд кубів газу щорічно, на 200 дол. дорожче, ніж купує, припустимо, Федеративна Республіка Німеччини і основні конкуренти України в Європі. Тобто українська промисловість і населення платить на 8 млрд дол. щорічно більше, ніж це роблять, наприклад, німці. За 10 років збиток України складе 80 млрд дол. відповідно до цього контракту", - заявив Колесніков.

Він вважає, що в цьому випадку суд зобов'язаний поставити крапку і розібратися, "чи законно те, що український уряд на чолі з прем'єром, підписав контракт, який по суті справи вдвічі дорожчий, ніж для Європи на 10 років в обсягах, які Україною не затребувані, або незаконно".

"Це суто економічний аспект. У даному випадку мова йде про господарську операцію, а не політику", - вважає Колесніков.

За його словами, на гроші, які Україна втратить за ці 10 років, можна було б побудувати 100 об'єктів, схожих на ті, які були побудовані для Євро-2012.