ua en ru

Коливання валютного курсу не є достатньою підставою для розірвання кредитного договору, - ВССУ

Кредитні договори не можуть бути визнані недійсними у зв'язку з суттєвою зміною умов, пояснюючи це тим, що зростання (коливання) курсу інвалюти не є достатньою підставою для розірвання кредитного договору за ст.652 Цивільного кодексу України. Таке рішення виніс Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ), повідомляється в записці УКБС.

"Це стосується обох сторін договору, і позичальник в момент укладення договору має зважити ризики, пов'язані із зміною курсу гривні України до інвалюти", - вирішив суд.

Але при цьому ВССУ нагадав про визначений низкою нормативно-правових актів України, обов'язок банків під час надання кредиту попереджати споживача, що валютні ризики під час виконання зобов'язань за цим договором несе споживач.

Також роз'яснено, що договори поруки не можуть бути визнані недійсними у зв'язку з підвищенням процентної ставки за кредитом. "Якщо в договорі поруки передбачена можливість зміни розміру процентів (та ін.) без додаткового повідомлення поручителя та укладення окремої угоди, то ця умова договору є результатом домовленості банку і поручителя", - говориться в повідомленні.

Наголошено, що невиконання вимог Закону (ч.1 ст. 35) про надіслання іпотекодавцю та боржнику письмової вимоги про усунення порушення зобов'язання не є перешкодою для реалізації права іпотекодержателя звернутись у будь-який час за захистом своїх порушених прав до суду.

Крім того, зазначено, що банк не зобов'язаний інформувати поручителя про фінансовий стан позичальника, оскільки це не передбачено законодавством України.