ua en ru

Кольченка поставили у російській колонії на "профілактичний облік"

Кольченка поставили у російській колонії на "профілактичний облік" Фото: Кольченко відбуває покарання, як "особистість, схильна до розповсюдження екстремістської ідеології"

Якщо упродовж трьох місяців засуджений "не проявить себе як схильний до екстремізму і тероризму", то його знімуть з обліку

Засудженого у Російській Федерації (РФ) кримського активіста Олександра Кольченка поставили на "профілактичний облік" у колонії російського Копєйська, де він відбуває покарання, як "особу, схильну до поширення екстремістської ідеології". Інформацію про це поширили члени Громадської спостережної комісії Челябінській області, які відвідали українського громадянина у колонії, передає Радіо Свобода.

"Олександр Кольченко був поставлений на так званий "профілактичний облік" у зв'язку з тим, що у вироку є поняття "тероризм і екстремізм". Як нам пояснив представник колонії, профілактичний облік застосовується до всіх, у кого такий суворий вирок. Якщо упродовж трьох місяців засуджений "не проявить себе як схильний до екстремізму і тероризму", то його знімуть з обліку. Начебто ніяких утисків у зв'язку з цим бути не має. Ми занесли його до "Реєстру безпеки", як і Олега Сенцова", - зазначила член регіональної Громадської спостережної комісії Тетяна Щур.

В свою чергу, Олександр Кольченко повідомив, що 5 березня йому зробили усну догану за відсутність нагрудного значка та за те, що він не привітався зі співробітником колонії. Після догани його направили до штрафного ізолятора.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії перевести засудженого Олександра Кольченка в камеру з нормальними умовами.