ua en ru

Профільний комітет ВР 4 листопада розгляне законопроект Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном

Позафракційний народний депутат Анжеліка Лабунська заявила, що вже 4 листопада її документ розгляне комітет Верховної Ради (ВР) з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Про це пише "Комерсант. Україна".

Позафракційний народний депутат Анжеліка Лабунська заявила, що вже 4 листопада її документ розгляне комітет Верховної Ради (ВР) з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Про це пише "Комерсант. Україна".

"У моєму проекті є ряд недоліків, але я думаю, що їх можна усунути до другого читання. Якщо у Верховній раді буде бажання знайти компроміс з цього питання, думаю, мій документ може бути прийнятий за основу", - повідомила депутат.

Законопроект Лабунської дозволяє виїзд на лікування за кордон засуджених, які перебували в стаціонарі щонайменше 365 днів, проте лікування не привело до їх одужання. Дозвіл на виїзд у кожному конкретному випадку дає суду на підставі подання пенітенціарної служби. "Приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженого до позбавлення волі, суд зобов'язаний одночасно прийняти рішення про звільнення цієї особи від покарання за хворобою", - йдеться в законопроекті. Про те, що з нього також повинна бути знята судимість, в документі не йдеться.

Представники опозиції запевняють, що готові підтримати рішення європейських посередників. "Якщо місія Кокса-Кваснєвського рекомендує нам підтримати законопроект Лабунської, ми це зробимо", - заявив заступник глави фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський.

Тим часом у ПР поки не мають наміру беззастережно погоджуватися з рішенням Кокса та Кваснєвського. "Ми готові проголосувати за направлення Тимошенко на лікування. Всі норми цього законопроекту, звичайно ж, будуть предметом обговорень і прийняття компромісного рішення у другому читанні. Якщо меншість дасть свої голоси, ми забезпечимо відсутні", - сказав нардеп з фракції ПР Вадим Колесніченко.

Також, представники Європарламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський, які раніше допускали лише можливість помилування екс-прем'єра, вчора ввечері погодилися з можливістю виїзду Тимошенко за кордон для лікування, підкресливши, що це слід зробити за схемою, запропонованою позафракційним народним депутатом Анжелікою Лабунською. "Законопроект Лабунської являє собою кращу основу, на якій потрібно створювати і шукати консенсус між проурядовими та опозиційними партіями", - йдеться в заяві.

При цьому керівники місії Європарламенту звернулися до представників української влади та опозиції "з щирим проханням докласти всіх зусиль, щоб завершити роботу з цього термінового питання як можна швидше".