ua en ru

Кофі Аннан: Вина за насильство в Сирії може лягти на світові держави

Міжнародний посланник з Сирії Кофі Аннан заявив, що світові держави частково будуть нести відповідальність за зростання числа жертв конфлікту в Сирії, якщо не домовляться про те, як покласти кінець кровопролиттю в цій країні. Про це повідомляє радіо "Свобода".

Виступаючи сьогодні, 30 червня, в Женеві на міжнародній зустрічі з Сирії, Аннан підкреслив, що, якщо розбіжності не будуть подолані, сирійський конфлікт може перерости в міжнародний.

Учасники зустрічі намагаються виробити єдину позицію щодо нового політичного плану для Сирії - створення перехідного уряду національної єдності, що насправді буде означати усунення від влади Президента Башара Асада.

США і їх європейські і арабські союзники не бачать можливості вирішити кризу без відставки Асада. Росія - давній союзник Асада - проти включення в план Аннана пункту про обов'язкову відставку сирійського Президента.

Сирійська опозиція висловила надію на прийняття ефективних рішень в Женеві.

У самій Сирії сьогодні 16 людей загинули в збройних зіткненнях і при обстрілі міст Дейр аз-Зур, Хомс, Ідліб і передмість Дамаску.

Протистояння влади й опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". 27 червня Асад вперше визнав, що в Сирії йде повномасштабна війна.