ua en ru

Коболєв: "Нафтогаз" і Міненерго узгодять реформу коруправління до кінця 2015

Коболєв: "Нафтогаз" і Міненерго узгодять реформу коруправління до кінця 2015 Фото: Андрій Коболєв

Коболєв зазначив, що на сьогодні є два варіанти формування складу наглядової ради компанії

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розраховує на досягнення спільної позиції щодо реформування системи корпоративного управління "Нафтогазу" з Міністерством енергетики та вугільної промисловості до кінця 2015 року. Про це сьогодні в ході зустрічі з журналістами повідомив " Андрій Коболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми сподіваємося, що - так, всі розбіжності будуть врегульовані", - сказав він.

Коболєв зазначив, що на даний момент, існує два варіанти того, як буде формуватися складу наглядової ради компанії. Перший варіант передбачав складу наглядової ради з семи членів, чотири з яких - незалежні, інші можуть бути делеговані Кабміном , президентом і трудовим колективом компанії.

В даний час, за словами Коболєва, ця ідея трансформувалася в варіант складу наглядової ради з п'яти членів, троє з яких незалежні, інші два делеговані від Кабміну і президента.

Коболєв повідомив, що завтра, 4 грудня, на засіданні Кабміну зокрема планується розгляд цих двох варіантів. Глава НАК також додав, що для врегулювання роботи наглядової ради компанії необхідно ухвалення закону, який буде регулювати і контролювати діяльність як самого наглядової ради, так і роботи незалежних директорів.

Також голова "Нафтогазу України" уточнив, що відповідальним за впровадження плану є Міністерство економічного розвитку і торгівлі, та передбачає прийняття цілої низки нормативних актів.

Коболєв додав, що план реформування корпоративного управління газотранспортною системою (ГТС) буде затверджуватися додатково після остаточного вибору моделі розділення "Нафтогазу України".

"Після обговорення з командою ЄБРР нами було прийнято рішення, що оскільки цей план стосується підрозділи "Нафтогазу", він буде узгоджений після прийняття остаточного рішення по конкретній моделі Unbundling (поділ)", - сказав тоді він.

Сьогодні ж Коболєв висловив надію, що завтра на засіданні Кабінету міністрів буде затверджено статут НАК "Нафтогазу України".

"Ми сподіваємося, що завтра цей статут буде затверджений", - сказав він.

Нагадаємо, 16 жовтня Кабінет міністрів на засіданні одноголосно затвердив план дій з реформування системи корпоративного управління НАК "Нафтогаз України", який передбачає створення наглядової ради з залученням незалежних директорів.

Зазначимо, згідно з планом дій щодо корпоративного управління НАК "Нафтогаз України", прийняття статуту компанії планувалося на 3 листопада 2015 року. У такому разі наглядова рада повинен був бути створений в середині грудня і заробити з лютого 2016 року. Але з урахуванням затримок прийняття статуту, який замість 3 листопада, буде розглянуто завтра, 4 грудня, наглядова рада може запрацювати лише з березня 2016 року.