ua en ru

КНДР провела випробувальний запуск ракет малої дальності дії

Збройні сили Північної Кореї провели випробувальний запуск ракет малої дальності дії. Згідно цитованим джерелам в південнокорейських ЗМІ, запущені ракети належали до класу протикорабельних, повідомляє агентство Reuters.

Представники міністерства оборони Південної Кореї охарактеризували зроблений запуск як "перевірку властивостей поліпшених ракет". На думку військових, він не пов'язаний з планованим Північною Кореєю (КНДР) запуском штучного супутника.

Раніше голова Міноборони Японії Наокі Танака віддав наказ збити балістичну ракету КНДР "Инха-3" із супутником "Кванменсон-3" у випадку, якщо вона буде представляти загрозу для Японії. Очікується, що запуск ракети, приурочений до 100-річної річниці від дня народження Кім Ір Сена, буде проведений з космодрому Тонхе на північному заході КНДР в період з 12 по 16 квітня.

Сьогодні, 30 березня ц. р., в ході засідання Ради безпеки Японії на чолі з прем'єр-міністром країни Есіхіко Нодой міністр оборони повідомив також, що сили самооборони мають намір діяти в тісному контакті з США і Південною Кореєю. Наказ голови Міноборони був схвалений членами Ради безпеки.

Сили самооборони Японії будуть приведені в підвищену бойову готовність до 16 квітня включно, наказ про знищення ракети буде діяти до зазначеної дати. Відзначимо, що останній раз міністр оборони Японії віддавав наказ знищити північнокорейську ракету в квітні 2009 р. Проте тоді ні сама ракета КНДР, ні її фрагменти не потрапили на територію Японії.

Очікується, що перша ступінь "Инха-3" впаде в Жовтому морі, на південь від Корейського півострова, наступна частина ракети-носія - в Тихому океані, неподалік від Філіппін.

Напередодні Сполучені Штати заявили про припинення поставок продовольчої допомоги до Північної Кореї у зв'язку з наміром Пхеньяна провести в квітні запуск балістичної ракети.

США розглядають підготовку до запуску як порушення досягнутих місяцем раніше домовленостей - зокрема, надання гуманітарної допомоги в обмін на відмову від розробки ядерної зброї і ракетного озброєння, а також допуск в країну спостерігачів ООН. США обіцяли відправити у КНДР 240 тис. т продовольчих товарів.

Також в міністерстві оборони Південної Кореї повідомили, що Сеул готовий збити ракету з супутником КНДР, якщо вона пролетить над територією республіки.

Влада КНДР заявила, що готова запросити на запуск супутника міжнародних спостерігачів. Однак проти запуску виступили не тільки США і Японія, але і Євросоюз. У відповідь керівництво Північної Кореї заявило, що підозри у випробуваннях балістичної ракети є спробою відкинути право країни на мирне освоєння космосу.

КНДР вже двічі в своїй історії проводила ядерні випробування (в 2006 р. і в 2009 р.), а також випробували балістичну ракету дальнього радіусу дії (у 2009 р.). Шестисторонні переговори щодо ядерного роззброєння КНДР, в яких беруть участь Росія, США, Китай, Японія і Південна Корея, заморожені з 2008 р. після того, як Пхеньян випробував балістичну ракету дальнього радіусу дії (країна офіційно заявляла, що метою запуску було виведення на навколоземну орбіту супутника зв'язку). З того часу КНДР провела другі ядерні випробування і розкрила існування в країні нового заводу зі збагачення урану, обладнаного більше 1 тис. центрифуг.