ua en ru

Клюєв доручив Мінагрополітики підготувати пропозиції по зменшенню тіньового обігу спирту

Загальне завдання державних органів і виробників алкогольної продукції - створити прозорі та зручні правила на цьому ринку. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв.
"Президент і Прем'єр-міністр поставили завдання - навести порядок на ринку обігу спирту та алкогольної продукції. Тіньове виробництво повинно припинитися. Ми попереджаємо як виробників, так і керівництво відповідних державних органів: якщо не буде конкретних результатів під кінець року, можете очікувати для себе багато неприємних сюрпризів ", - заявив Андрій Клюєв.
За його словами, у той час як по всіх галузях економіки України за січень-вересень поточного року спостерігався впевнене зростання, виробництво спирту скоротилося на 23,7%, а лікеро-горілчаної продукції - на 17,9%. Клюєв зазначив, що за даними правоохоронних органів, мова йде не тільки про об'єктивні фактори, а переважно про тінізацію виробництва.
Андрій Клюєв розкритикував керівництво Мінагрополітики та концерну "Укрспирт" за бездіяльність у наведенні порядку у спиртовій галузі. Він доручив терміново підготувати і подати на її розгляд відповідні пропозиції, зокрема, щодо зменшення тіньового спиртового обороту, збільшення легального виробництва, завершення реорганізації галузі. За словами учасників наради, на сьогоднішній день половина підприємств концерну "Укрспирт" знаходиться в процесі банкрутства. Перший віце-прем'єр-міністр України доручив Міністерству юстиції здійснити в установленому законом порядку заміну арбітражних керуючих у цих процесах для ефективного захисту інтересів держави.
Клюєв заявив, що Мінекономрозвитку разом Мінагрополітики повинні відновити систему планування виробництва на державних спиртових заводах, а фінансовий план концерну "Укрспирт" на наступний рік повинні подати йому на узгодження найближчим часом. Він також дав доручення цим двом міністерствам провести нараду з представниками всіх ключових вітчизняних виробників алкогольної продукції, щоб обговорити їх виробничо-фінансові плани, разом виробити додаткові заходи щодо розвитку галузі та з боротьби з тіньовим виробництвом та обігом алкоголю.
Андрій Клюєв доручив Мінагрополітики терміново подати на розгляд Уряду програму перепрофілювання надлишкових потужностей з виробництва спирту для виробництва біоетанолу.Мінекономрозвитку спільно з Мінагрополітики отримали доручення розробити пакет законодавчих змін, що стимулюють використання біопалива в Україні.
Перший віце-прем'єр-міністр також доручив підготувати розпорядження Кабінету міністрів України щодо мінімізації обігу фальсифікованих акцизних марок. Митна та податкова служби повинні вжити відповідних невідкладних заходів.Міністерство фінансів отримало доручення внести пропозиції щодо збільшення надходжень від акцизних платежів.