ua en ru

Ключовим аргументом у газових переговорах України і Росії стане рішення Печерського райсуду щодо Тимошенко, - джерело

Ключовим аргументом у газових переговорах України і Росії стане рішення Печерського районного суду щодо Юлії Тимошенко. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України (Міненерго).
"Оскільки діючий договір, згідно з рішенням суду, був підписаний з порушенням українського законодавства, він повинен бути переглянутий", - пояснив співрозмовник видання. Рішення суду щодо Юлії Тимошенко уряд має намір використовувати на найближчих газових переговорах з Росією. Прем'єр-міністр Микола Азаров вчора пообіцяв, що діючі контракти будуть переглянуті до кінця жовтня. Москва у відповідь заявила, що умови можуть бути змінені тільки в гірший для України бік, а контракти є легітимними.
Газові угоди з Росією будуть переглянуті до 27 жовтня, заявив учора прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, зараз переговори перебувають в активній стадії. Зокрема, у вівторок делегація НАК "Нафтогаз України" прибула до Москви для обговорення умов нових договорів, повідомили в прес-службі Міненерго.
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін вчора заявив, що вважає "небезпечним і контрпродуктивним" ставити під сумнів газові домовленості між Росією та Україною. У МЗС РФ у свою чергу заявили про антиросійський підтекст вироку Юлії Тимошенко. "Приймаючи рішення, суд проігнорував свідоцтва того, що газові домовленості були оформлені відповідно до законодавства Росії і України і нормами міжнародного права, - заявили в МЗС. - Ми наполягаємо на тому, що діючі договори між державами повинні виконуватися".
В "Газпромі" також не мають наміру змінювати чинні угоди, стверджує джерело, знайоме з позицією російської монополії. ""Газпром" відкритий для пошуку компромісів, але поки вони не досягнуті, буде здійснювати діяльність на підставі діючих контрактів на транзит і на постачання газу до 2019 року", - пояснив співрозмовник видання. Втім, у прес-службі "Газпрому" учора повідомили, що раніше в ході робочої зустрічі між главою компанії Олексієм Міллером і керівником Міненерго Юрієм Бойко була досягнута домовленість до закінчення переговорів між компаніями дотримуватися діючих контрактів.
Реальних важелів тиску на Росію в України немає, хоча б тому що "Газпром" є єдиним можливим постачальником газу в країну, каже директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. "При цьому Україна вже втратила свій статус монопольного транзитера російського газу", - додає він. Минулого тижня глава правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що новий газопровід Nord Stream, побудований в обхід України, запрацює вже 8 листопада. "Будівництво першої нитки закінчено, ведуться пусконалагоджувальні роботи, і йде заповнення труби газом, - сказав Міллер. - На порядку денному стоїть питання про будівництво нових газотранспортних потужностей для постачання додаткових експортних обсягів російського газу в ЄС". Він повідомив, що вже побудовано більше 700 км другої нитки Nord Stream, тобто 60% її протяжності. Більше того, у вересні "Газпром" приступив до розробки проектної документації ще одного газопроводу - South Stream. Перші поставки по ньому Росія обіцяє здійснити до грудня 2015 року.
Не домоглася Україна й підтримки Євросоюзу в переговорах з Росією, зазначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. "Представники ЄС відкрито закликають офіційний Київ залагоджувати свої справи самостійно. Європі за великим рахунком неважливо, з яких труб піде російський газ", - говорить Боровик. Він нагадує, що наприкінці вересня глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що саме від України залежить, чи збереже вона статус транзитера російського газу в Європу. "Якщо Україна не домовиться з Росією про збереження цього статусу, ми продовжимо будувати Nord Stream і South Stream", - заявив Тейшейра.
Єдине, що могло б гарантувати вигідні ціни на газ для українських споживачів - це створення консорціуму за участю Росії на базі української газотранспортної системи, відзначає старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров. "Для модернізації ГТС потрібен стратегічний інвестор, який вкладе власні кошти і буде зацікавлений у збільшенні транзиту", - пояснює Нестеров.
Сама ідея консорціуму зараз активно обговорюється Києвом і Москвою, говорить джерело в Міненерго. "Однак у законодавстві ЄС, до імплементації якого ми зараз прагнемо, є певні перешкоди до укладення такого роду альянсів", - нагадує співрозмовник видання. Україна зобов'язалася до 2015 року прийняти європейські правила роботи в газовій сфері і реформувати свій ринок за європейським зразком. Втім, подібні консорціуми в Європі зараз діють, відзначає головний інвестстратег ФГ БКС Максим Шеїн. Він наводить як приклад консорціум з управління газопроводами TENP і EGL - партнерами в ньому виступають E. On Ruhrgas, ENI і Statoil, а також консорціум MedGaz і TAP, в якому беруть участь "дочки" "Газпрому".