ua en ru

Ключовою темою на російсько-американських переговорах у Женеві стане проблема ПРО

Проблема ПРО в цілому і нова ініціатива США щодо відмови від реалізації четвертого, ключового етапу розгортання системи ЄвроПРО зокрема стануть однією з ключових тем в ході майбутніх в понеділок і вівторок російсько-американських переговорів в Женеві. Їх проведуть заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков і заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями Роуз Готтемеллер, повідомляє "Комерсант".

Про готовність США переглянути плани розгортання ЄвроПРО і відмовитися від четвертого, ключового етапу програми, в кінці тижня оголосив глава Пентагону Чак Хейгел. За його словами, головною причиною такого рішення стала "зростаюча загроза ракетного нападу (на США) з боку Ірану і особливо Північної Кореї".

Занепокоєння американських військових викликало нещодавнє випробування Пхеньяном ядерного боєзаряду і успішний запуск штучного супутника в грудні.

США більше не планують в рамках фінальної фази ЄвроПРО розміщувати до 2020 року модернізовані ракети-перехоплювачі SM3 Block IIB в Польщі, а мають намір зосередитися на захисті своєї території. Для цього буде відроджена програма, яку розпочала ще адміністрація Джорджа Буша-молодшого.

Згідно з планами Пентагону, додаткові 14 перехоплювачів повинні встати на бойове чергування на базі Fort Greely, на Алясці. Зараз там розміщені 26 перехоплювачів, ще чотири перебувають у пускових шахтах на авіабазі Vandenberg в Каліфорнії. До 2017 року загальна кількість протиракет на Західному узбережжі досягне 44. Крім цього, Пентагон планує розмістити в Японії ще один радар TRY-2 і почати підготовку до створення бази протиракет шахтного базування на Східному узбережжі США (див. карту).

Крім північнокорейської загрози, є ще дві причини відмови США від фінальної фази ЄвроПРО. Перша - фінансова: Конгрес нещодавно урізав витрати на створення цієї системи. Друга - технічна: в минулому році експерти Пентагону і Рахункової палати США, що оцінили перспективи ЄвроПРО, засумнівалися в її ефективності. Найслабші місця - малий радіус дії радарів і нездатність перехоплювачів вибрати мету. За оцінкою фахівців, радари ЄвроПРО не здатні засікти пуски балістичних ракет на ранніх стадіях польоту, а встановлені на перехоплювачах датчики не можуть відрізнити бойовий блок ракети від мішеней-пасток.
У Вашингтоні наполягають: відмова від четвертої фази створення ЄвроПРО викликана саме зазначеними вище міркуваннями і не є поступкою Кремлю. "Зміни в програмі ПРО не мають ніякого відношення до позиції Росії", - прояснив представник Пентагону Джордж Літтл.

Однак саме четверта стадія розгортання ЄвроПРО з самого початку викликала головні заперечення Росії. У Москві не раз попереджали: розміщення поблизу кордонів РФ модернізованих високошвидкісних американських перехоплювачів, здатних збивати міжконтинентальні балістичні ракети, становить загрозу для російських стратегічних сил.

Багато хто розцінив рішення США як можливість прориву для російсько-американських відносин. "Тепер російським ракетам нічого не загрожує", - заявив New York Times авторитетний експерт з контролю над озброєннями з Brookings Institution Стівен Пфайфер, який раніше обіймав високі пости в Держдепі і Раді національної безпеки США. За його словами, саме четверта фаза ЄвроПРО була головним фактором, що заважав РФ розвивати співпрацю з США і НАТО. "Це може мати далекосяжні наслідки, - переконаний експерт. - Найцікавіше, як відреагують росіяни, коли переварять цю новину".

Як стало відомо, в Москві до вирішення США поставилися досить скептично. "Ніякого зв'язку між запереченнями РФ проти розгортання американської ПРО в Європі і тим, що було оголошено міністром оборони США, я не вбачаю, - заявив заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков. - Це не поступка Росії, і нами вона так не сприймається. Всі аспекти стратегічної невизначеності, пов'язані зі створенням системи ПРО США і НАТО, залишаються. Відповідно, в силі залишаються і наші заперечення". За словами Рябкова, елементи ПРО США, які планується розгорнути в Європі в рамках перших трьох фаз системи, володіють високою мобільністю. "Вони будуть розміщуватися на кораблях, які можуть переміститися з однієї акваторії в іншу протягом декількох днів. Наземні комплекси теж будуть мобільними", - пояснив дипломат. Він наполягає, що та усічена система ЄвроПРО може становити загрозу ядерному потенціалу РФ.

Більш того, плани США викликали у Москви нові заклопотаності. "Плани по розгортанню додаткової кількості важких ракет-перехоплювачів системи GBI на Алясці і в Каліфорнії - це не символічний жест. Мова йде про суттєве нарощування здібностей США в сфері ПРО", - заявив Сергій Рябков. За його словами, Росії ще належить оцінити наслідки цього рішення з точки зору інтересів її власної безпеки. "Ніякої ейфорії з приводу того, що оголошено міністром оборони США, ми не відчуваємо. І підстав для того, щоб коригувати нашу позицію, не бачимо, - підсумував заступник глави МЗС РФ. - Будемо продовжувати діалог і вести справу до укладення юридично зобов'язуючих домовленостей про ненаправлення всіх елементів системи ПРО США проти російських стратегічних ядерних сил".

Читайте також: США посилять ПРО на західному узбережжі - проти ракет КНДР


Ключовою темою на російсько-американських переговорах у Женеві стане проблема ПРО