ua en ru

Клінтон звинуватила Іран у сприянні владі Сирії в розправі над протестуючими

Держсекретар США Хілларі Клінтон звинуватила Іран у наданні підтримки владі Сирії в силовому придушенні акцій протесту опозиції, передає РБК з посиланням на Associated Press. Яку саме допомогу надає Тегеран Дамаску, вона не уточнила.

За словами Клінтон, нинішня ситуація в Сирії порівнянна з подіями дворічної давності в Ірані. "Тоді іранській владі вдалося за допомогою насильства втихомирити масові протести, що спалахнули після підсумків президентських виборів", - заявила держсекретар.

Сирійська армія 10 червня 2011 р. почала великомасштабну операцію проти опозиції в провінції Ідліб поблизу кордону з Туреччиною. 12 червня війська вступили в прикордонне місто Джіср-еш-Шугуров. У цілому ж з початку масових протестів у середині березня поточного року в Сирії, за даними правозахисних організацій, було вбито понад 1 тис. 200 цивільних осіб.

Масові заворушення в Сирії викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки президента Башара Асада та проведення політичних реформ. Асад пішов на ряд поступок опозиції, зокрема скасував надзвичайний стан, яке діяло в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.