ua en ru

Клімкін: спекуляції на польсько-українській історії підсунули російські спецслужби

Клімкін: спекуляції на польсько-українській історії підсунули російські спецслужби Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Програма-максимум Кремля - дезінтеграція ЄС і відновлення сфери впливу колишнього СССР

Від загострення історичних суперечок між Польщею та Україною користь може отримали тільки Росія, тому ідею спекуляцій на історії польським націоналістам могли підсунути російські спецслужби. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у статті "Україна і Польща: випробування історією", опублікованій на порталі Zbruc.eu.

"Невже не зрозуміло, що від ескалації історичних суперечок не може виграти ні Польща, ні Україна, що користь від цього може одержати тільки одна сторона - Росія. Саме це змушує мене припускати, що ідею спекуляцій на польсько-українській історії польським націоналістам підсунув не хто інший, як російські спецслужби. Якщо згадати про їхній вплив на "Брекзит", втручання у вибори в США, референдуми в Голландії та Каталонії, то такі підозри виглядають цілком логічними", - заявив Клімкін.

За його словами, Україна готова визнати й засудити злочини, вчинені проти поляків, але й Польща повинна зробити те ж саме щодо злочинів проти українців.

"Поки що ж вона свідомо демонструє виразно однобоке бачення: українську сторону протистояння змальовує виключно чорними фарбами, а польську представляє як "білу і пухнасту"… На жаль, нещодавно ухвалений у Варшаві закон "Про внесення змін до Закону про Інститут національної пам’яті - Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів" став яскравим прикладом однобокого, чорно-білого підходу до історії", - зазначив керівник МЗС.

Він також звернув увагу, що у минулому відсутність солідарності між Польщею й Україною "рано чи пізно закінчувалася тим, що обидві вони потрапляли під московське ярмо".

"Програма-максимум Кремля - дезінтеграція ЄС і відновлення сфери впливу колишнього СССР, розпад якого Володимир Путін вважає "найбільшою геополітичною катастрофою ХХ століття". Зрештою, чотири розподіли польської держави за участю Росії і повна залежність Польщі від СССР у повоєнний час мали б чогось навчити й найбезтурботнішого політика", - додав Клімкін.

Він також додав, що готовий до відвертого діалогу з польськими колегами. Вже у цю суботу, 3 березня, Павло Клімкін перебуватиме з робочим візитом у Польщі, де візьме участь у поминальних заходах, присвячених роковинам розстрілів українців підрозділами польського підпілля у селі Павлокома на Підкарпатті в березні 1945 року.

Нагадаємо, у Польщі в четвер, 1 березня, набув чинності закон про інститут національної пам'яті (ІНП). Закон криміналізує звинувачення польського народу у злочинах, скоєних нацистською Німеччиною.