ua en ru

Клімкін в Раді розповів про підсумки зустрічі "нормандської четвірки"

Клімкін в Раді розповів про підсумки зустрічі "нормандської четвірки" Фото: Павло Клімкін

Глава МЗС був учасником української делегації на переговорах

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін виступив у Верховній Раді зі звітом за підсумками зустрічі "нормандської четвірки", що пройшла в Парижі 2 жовтня.

Зокрема, глава МЗС повідомив, що в ході зустрічі російській стороні були представлені докази присутності її зброї на Донбасі.

"Ви вже знаєте, що ОБСЄ вже побачили купу російського озброєння і відкрили це світу. До речі, в Парижі російської делегації були представлені нові докази не тільки нами, а в тому числі і канцлером Німеччини", - заявив він.

Вибори в ДНР/ЛНР

За словами Клімкіна, скасування так званих місцевих виборів в самопроголошених ДНР/ЛНР є результатом зустрічі "нормандської четвірки".

"Один з результатів паризької зустрічі - це скасування чергових фейкових виборів",- повідомив він, підкресливши разом з тим необхідність скасування результатів виборів на території окупованого Донбасу 2014 р.

Крім того, міністр повідомив, що безпеку проведення виборів на окупованому Донбасі оцінить Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

"Бюро з демократії та прав людини зробить перший висновок щодо наявності безпечної ситуації для проведення виборів і, якщо такої ситуації не буде, ні про які вибори не йдеться", - заявив Клімкін.

Амністія для бойовиків

Міністр заявив, що вибіркової амністії для представників бандформувань на Донбасі не буде.

"Нам весь цей час намагалися нав'язати чи ухвалення закону про особливості місцевого самоврядування, або незрозуміло яку логіку облікової амністії. Нічого цього ніколи не буде", - підкреслив глава МЗС.

Клімкін наголосив, що бойовики, які здійснювали злочини проти людяності і вбивства амністовані не будуть.

Крім того, він зазначив, що ідея щодо надання амністію бойовикам на час проведення місцевих виборів була запропонована французькою стороною.

"Ідея щодо імунітету (бойовикам на час проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі - ред.) була висловлена французькою стороною. Це одна з ідей, яка обговорюється під час постконфліктного врегулювання", - сказав Клімкін.

Також за словами міністра, міжнародна організація Червоний Хрест отримає доступ до окупованих територій Донбасу.

"Доступ Червоного Хреста до нашим полоненим, нашим заручникам, які знаходяться на Донбасі. Це є одними з ключових вимог у гуманітарному блоці", - сказав Клімкін.