ua en ru

Клімкін запропонував Сіярто самостійно відкликати консула Угорщини із Закарпаття

Клімкін запропонував Сіярто самостійно відкликати консула Угорщини із Закарпаття Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна)

Клімкін не зміг досягти згоди із главою МЗС Угорщини

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів годинну зустріч з із главою Міністерства закордонних справ Угорщини Петером Сіярто, під час якої запропонував йому самостійно відкликати угорського консула із Закарпаття. Про це повідомив Клімкін журналістам у Нью-Йорку, передає постійне представництво України при ООН.

За словами Клімкіна, сторони не дійшли згоди у ключових питаннях у відносинах України та Угорщини. Крім того, Сіярто не бачить нічого погано в тому, що у консульстві українцям з угорським корінням видали паспорти іншої країни.

"Ми дуже детально обговорили, що відбувається в угорських консульствах. Оскільки він не хоче приймати нашу точку зору про те, що власне порушив угорський консул. І я знову йому дуже чітко пояснив - проблема не тільки у видачі паспортів. Звичайно, це проблема. Але не тільки в цьому… Угорські консули інспектують українських громадян, як приховувати своє нове громадянство, як приховувати нові набуті права і обов'язки - і це є також фундаментальним порушенням нашого законодавства", - сказав Клімкін.

"Ми в результаті годинної дискусії не досягли згоди щодо того, яким чином тлумачити цей інцидент. Я запропонував пану Сіярто самому відкликати консула. І я так розумію, що він з цим не згоден. Якщо відповідного рішення найближчими днями не відбудеться - він (консул, -ред.) поїде додому", - зазначив глава МЗС України.

Нагадаємо, сьогодні, 26 вересня 208, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто вважає, що "утиски угорців" українською державою не припиняться, поки Україну очолює нинішній президент.

Додамо, що після інциденту із паспортами, Клімкін заявив, що Україна може вислати з Берегово угорського консула. В Будапешті у відповідь заявили, що Угорщина може вислати українського консула.