ua en ru

Клімкін: "Газпром" знижує тиск в транзитній трубі

Клімкін: "Газпром" знижує тиск в транзитній трубі Фото: Павло Клімкін (РБК-Україна/Віталій Носач)

Вчора Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу "Нафтогазу" за транзитним позовом

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що російський "Газпром" знижує тиск в транзитній трубі. Про це він написав у Twitter.

"Газпром" опустився до рівня "наперсточників". Не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, а тепер ще і знижує тиск у трубі, будучи нездатним виконувати свої зобов'язання. Але ми їх отримаємо. Їх активи в Європі всім давно відомі", - повідомив він.

Нагадаємо, вчора Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту.

НАК "Нафтогаз" і "Газпром" обмінялися зустрічними позовами в червні 2014 року. Сторони оскаржували контракт купівлі-продажу і контракт на транзит газу від 19 січня до 2019 року.

Перший позов за контрактом на поставку газу НАК виграв у "Газпрому" 22 грудня. Тоді трибунал повністю відхилив вимоги "Газпрому" за положенням "бери або плати" на суму 56 млрд доларів за весь період дії контракту і встановив ціну на російський газ в 352 долара за тис. кубометрів. Претензії за "транзитному справі" НАК становили до 6 млрд доларів за недопоставлені російською стороною обсяги транзиту і до 16 млрд доларів за недоплату "Газпромом" за ринковими тарифами на транспортування.