ua en ru

Клієнти банків з російським капіталом ризикують відчути на собі санкції, - експерт

Санкції, введені відносно Росії у зв'язку з її військовою агресією проти України, можуть бути поглиблені і розширені, а також можуть торкнутися в тому числі і працюючих в Україні банків з російським капіталом. Таке припущення висловив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

"Санкції, як ефективний метод зовнішньополітичного впливу, мають багатовікову історію. Згадаймо декрет Перікла, на підставі якого був обмежений продаж товарів одного з грецьких "полісів" (місто-держава у VIII-VI століттях до нашої ери) в той час, коли він намагався анексувати частину території Афін. Варто розуміти, що наведені проти Росії санкції - інструмент, розрахований на перспективу, що це гра на виснаження. Оскільки РФ, судячи з усього, не має наміру припиняти військову агресію проти України, є ймовірність того, що західні санкції будуть не тільки продовжуватися, але також поглиблюватися та розширятися. Як в сенсі переліку санкцій, так і в плані потрапляючих під санкції об'єктів", - вважає Бутко.

Для того, щоб зрозуміти, з чим у разі розширення санкцій, можуть зіткнутися індивідуальні клієнти українських банків з російським капіталом, економіст запропонував згадати приклади клієнтів таких банків, як "Росія", СМП Банк, "Инвесткапиталбанк", "Собінбанк" і "Финсервис", коли в 2014 році міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard на час перестали надавати послуги проведення платіжних операцій для клієнтів зазначених банків. При цьому набагато більш серйозні проблеми можуть виникнути у бізнес-клієнтів українських банків з російським капіталом.

"Можливо, корпоративні клієнти банків з російським капіталом даремно недооцінюють потенційні ризики від санкцій ЄС, США, Канади, Японії", - додав Бутко.

Нагадаємо, в опублікованому 30 липня 2015 року Мінфіном США оновленому списку компаній і банків, до яких застосовуються санкції США, введені у зв'язку з російською агресією проти України, є українська "Промінвестбанк" належить російському "Внешэкономбанка". Крім ПІБу, в Україні працюють такі банки з російським капіталом: "Дочірній банк Сбербанку Росії", VTB (Україна), "Альфа Банк Україна". Нагадаємо, санкції США, Канади, ЄС, Швейцарії введені проти російських "Зовнішекономбанку", "Ощадбанку", "Внешторгбанка" та ряду інших банківських установ.