ua en ru

Кличко став першим мером, який публічно викриває корупційні схеми, - експерт

Комплекс антикризових заходів, здійснюваних столичним мером Віталієм Кличком і його командою, дозволив Києву уникнути критичного зростання соціальної напруженості та дестабілізації роботи інфраструктури. Такої думки дотримується виконавчий директор асоціації політспеціалістів Politconsultant.org Микола Волгов.

"Дуже важливо, що Кличко не йде у вузьку проблематику, вирішення якогось одного питання, а діє комплексно, і, головне - результативно", - зазначив він.

Наприклад, наголосив Волгов, цю зиму ми пережили без традиційного снігового колапсу. "Як ми пам'ятаємо, один з попередників чинного мера Олександр Попов зазнав своєї головної політичної поразки саме від снігопаду", - зауважує політолог.

За словами політолога, вперше мер особисто виїжджає зупиняти незаконні будівництва в Києві. "Тільки за поточний тиждень Кличком було зупинено чотири будівництва. Нічого подібного в столиці раніше не було. Він публічно питає з голів районів, які закривали очі на незаконні будівництва в своїх районах і рекомендує йти в армію "тітушкам", що охороняють ці будівництва. Це жива і правильна реакція на невдоволення киян розгулом будівельної мафії", - заявив Волгов.

Експерт вважає, що в інтересах жителів столиці мер намагається знайти систему компромісів і балансу інтересів між владою і бізнесом. Так, з одного боку, це боротьба з компаніями-монополістами, які підвищують тарифи для киян на газ, воду, опалення, а з іншого - особиста презентація інвестиційного потенціалу столиці на міжнародній виставці у Франції і переконання інвесторів вкладати гроші в економічний розвиток Києва, створення нових робочих місць.

"Кличко став першим мером, який почав публічно викривати корупційні схеми. Так, наприклад, він розкрив аферу в "Київпастрансі" на суму понад 3 млрд грн. Ці дії не тільки відповідають поточним запитам суспільства, але і дозволяють повернути до міського бюджету кошти, які потім же на потреби міста і будуть використані", - коментує експерт.

"Безумовно, кризу, що охопила всю країну, неможливо перемогти зусиллями влади окремо взятого міста, нехай навіть і столиці. Тому навряд чи зараз варто пред'являти їй завищені вимоги. Однак мінімізувати її прояви для киян - це зараз пріоритетне завдання для Кличка, з яким він, так чи інакше справляється", - резюмує Волгов.