ua en ru

Кличко: потрібно виробити ефективний механізм реновації житлового фонду на рівні держави

Кличко: потрібно виробити ефективний механізм реновації житлового фонду на рівні держави Фото: Віталій Кличко на засіданні круглого столу (kiev.klichko.org)

Кличко зазначив, що близько 80% багатоповерхівок Києва потребують ремонту

Близько 80% столичних багатоповерхівок потребують ремонту, орієнтовна вартість оновленння старих будинків - 10 мільярдів гривень. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час круглого столу "Порятунок старого житлового фонду", повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу мера.

Як зазначається, участь в круглому столі взяли експерти-будівельники, голова ГО "Спілка власників житла України" Олексій Кучеренко, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк.

"У Києві - близько 80% багатоповерхівок потребують ремонту. Не точкового чи часткового, а комплексного капітального ремонту. Орієнтовна сума необхідних коштів - 10 мільярдів гривень. Це колосальні кошти для міського бюджету", - наголосив Кличко.

За його словами нове профільне законодавство, зокрема Закон України "Про житлово-комунальні послуги", "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" та інші визначають: власниками багатоквартирних будинків є громадяни і саме вони відповідальні за свою нерухомість, комфорт і безпеку в них.

"Але давайте чесно відповімо: чи готові люди до такої відповідальності? Особливо на фоні відсутності належної інформаційної кампанії, відсутності перехідного періоду, як це було в деяких країнах Європи. Людей, по суті, залишили сам-на-сам із проблемою старої неремонтованої 30-40 років "хрущовки" чи "сталінки". А ремонт будинку - це не тільки фарба для стін у під’їзді. Це - оновлення інженерних мереж, заміна ліфтів, заходи з енергозбереження, інше", - підкреслив мер столиці.

Кличко заявив, що Київ має найбільш масштабні в Україні програми ремонту та термомодернізації будинків. Майже півтисячі багатоповерхівок вже взяли участь у програмі "70/30".

"Але цих обсягів недостатньо на фоні стрімкого "старіння" будівель. Саме тому, я переконаний, на рівні держави потрібно виробити ефективний механізм реновації житлового фонду. Учасниками якого б стали урядові структури, муніципалітети і будинкові громади, яким ми повинні надати можливості зберегти і відновити своє житло", - зазначив Кличко.