ua en ru

КВУ зафіксував низку порушень на місцевих виборах

У 23 областях України, де громадське спостереження за ходом виборчого процесу здійснює понад 2,5 тис. спостерігачів Комітету виборців України (КВУ), зафіксовано низку порушень. Про це повідомляє прес-служба КВУ.
У Херсоні на дільниці № 21752 спостерігачі зафіксували масову видачу бюлетенів для голосування виборцям без пред'явлення ними паспортів. На зауваження спостерігачів голова комісії заперечив, що не бачить в своїх діях нічого протизаконного. Також на дільниці №21752 і 21753 в мікрорайоні Шуменський видавали виборцям бюлетені без пред'явлення паспорта. Складений акт про порушення.
У Херсоні КВУ зафіксував факт використання "каруселі" на дільниці №21652
У м. Буча Київської області за групою молодиків було помічено отримання чужих бюлетенів. У процесі спостереження було спійманно двох осіб, а інші вісім втекли у невідомому напрямку.
У Херсоні зафіксовано факт масових відмов голів виборчих комісій приймати акти про порушення. Пояснення одне: порушень немає. За словами одного з членів ДВК, їм надійшло усне розпорядження "не псувати статистику".
У м.Вишневе Київської області на деякі дільниці не були допущені спостерігачі більшості політичних сил і мажоритарних висуванців. Міська територіальна виборча комісія, ігноруючи власне рішення про реєстрацію спостерігачів, відмовила у видачі посвідчень спостерігача, мотивуючи нестачею бланків посвідчень. На прохання видати завірені печаткою комісії копії рішення про реєстрацію, ТВК відповіла відмовою.
За інформацією, яка надійшла з Чернігівської області, на виборчих дільницях №2301, 2305, 2308, 2509, 2310, 2313, 2319 одномандатного мажоритарного виборчого округу №3 м. Ніжин (що складає понад 10% ДВК від їх загальної кількості) у виборчих бюлетенях із виборів депутатів обласної ради за одномандатним мажоритарним виборчим округом №3 в рядку поряд з прізвищем одного із кандидатів в депутати надруковано "не підтримаю жодного кандидата". Крім того, у бюлетенях округу №3 зазначені прізвища кандидатів, зареєстрованих у окрузі №4, і навпаки.
У Черкасах на чотирьох дільницях виборчого округу № 12 (дільниці № 43, 44, 45, 66) у виборчому бюлетені з виборів депутатів Черкаської міської ради в цьому мажоритарному округу не було графи для голосування одного з кандидатів у депутати до Черкаської міської ради. Його прізвище написали поруч із прізвищем іншого кандидата, і поставили один квадратик для голосування.