ua en ru

КВУ не бачить жодних підстав для відміни або перенесення перевиборів на проблемних округах

Комітет виборців України не бачить жодних правових, політичних та організаційних підстав для відміни або перенесення виборів, призначених на 15 грудня 2013 р. Про це повідомляє прес-служба КВУ.

КВУ здійснює довгострокове спостереження за виборчим процесом у всіх 5 округах. За підсумками спостереження КВУ констатував, що, найбільшими проблемами виборчої кампанії, які можуть вплинути або вже вплинули на результат, стали : грошовий підкуп виборців (в.о. №194 та №223), застосування адмінресурсу на підтримку кандидатів (в.о. №94 та №132) та застосування вибіркового правосуддя (в.о. №94).

Також КВУ позитивно оцінює рішення 47 кандидатів у в.о. №94 відмовитись від участі у виборах, що значно полегшить організацію виборчого процесу в цьому окрузі. В той же час 70 зареєстрованих кандидатів у в.о. №223 створює додаткові проблеми організації голосування та підрахунку голосів, залишає можливості для технічного зриву виборів в цьому окрузі.

КВУ негативно розцінює рішення Вищого адміністративного суду України, що стосувалося скасування реєстрації кандидата по в.о. №94 Віктора Романюка. КВУ зазначає, що у даному випадку суд не належним чином потрактував норму законодавства, як передбачає ценз осілості для кандидата.

В той же час КВУ відмічає безвідповідальне ставлення суб'єктів виборчого процесу до оформлення подань своїх представників в ДВК в усіх без винятку округах. Значна кількість подань кандидатур до ДВК містили фіктивні данні, одна і та сама особа пропонувалися різними кандидатами, фальсифікувалися заяви громадян про їх згоду працювати в складі дільничних комісій.
Більшість дільничних виборчих комісій розпочали свою роботу вчасно, однак постійні ротації в складі ДВК (на окремих дільницях заміни членів ДВК сягали 70% складу) не сприяли нормальній роботі комісій. Багато комісій мають проблеми з приміщеннями та матеріально-технічним забезпеченням своєї роботи.

На окремих округах КВУ фіксував проблеми з якістю списків виборців. Так у в.о. №223 до списків не були включені цілі будинки, які входять до меж округу. У в.о. №132 на деяких дільницях до списків були включені "мертві душі". Однак це явище не носить масового характеру.

Агітація виборців за допомогою грошового підкупу поширена у в.о. №194 та №223 на користь кандидатів Михайла Поплавського та Віктора Пилипишина, а також зафіксовані факти агітації з використанням адмінресурсу на в.о. №94 та №132 на користь Руслана Бадаєва та Миколи Круглова відповідно.