ua en ru

Китайський музей призначив нагороду в 15 тис. доларів за кожен розшифрований ієрогліф

Китайський музей призначив нагороду в 15 тис. доларів за кожен розшифрований ієрогліф Фото: Китай (flickr.com/Philip Jägenstedt)

Мова йде про розшифрування написів на магічних кістках віком понад 3 тис. років

Музей китайської писемності в місті Аньян призначив нагороду в 15 тис. доларів за кожен розшифрований ієрогліф на стародавніх магічних кістках "цзягувэнь" віком понад 3 тис. років. Про це повідомляє CCTV.

Як сказано в заяві музею, ще 50 тис. юанів можна отримати за дешифрування спірного ієрогліфа і аргументоване підтвердження одного з його передбачуваних значень. Рішення по кожній науковій роботі буде приймати комісія фахівців з давньої писемності.

"Цзягувэнь" - це ворожильні написи на кістках тварин і черепашачих панцирах, які датуються XVI-XI ст. ст. до н. е.. і відносяться до епохи пізньої династії Шан. Як вважають вчені, ці знаки є одним з видів стародавньої китайської писемності, від яких беруть свій початок ієрогліфи.

Ворожильні написи є найбільш раннім збереженим свідченням китайської писемності і найдавнішим видом письма в Східній Азії. Вони вперше були відкриті і вивчені вченими в 1899 році.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в результаті падіння крана на будівельному майданчику в південно-китайському місті Гуанчжоу сім осіб загинуло, ще двоє отримали поранення.