ua en ru

Китайські Pang Da і Youngman домовилися про покупку 100% акцій шведського Saab 100 млн євро

Китайські компанії Pang Da Automobile Trade Co і Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co досягли попередньої домовленості про покупку 100% акцій шведського автовиробника Saab, що зазнає фінансові труднощі. Як відзначається в прес-релізі голландської Swedish Automobile NV (Swan), якій належить Saab, компанії підписали меморандум про взаєморозуміння, яким Pang Da і Youngman придбають всі акції Saab Automobile AB (Saab Automobile) і Saab Great Britain Ltd. (Saab GB) за 100 млн євро.
Остаточна угода про купівлю акцій шведського автовиробника буде укладено між Swan, Pang Da і Youngman пізніше при виконанні ряду умов, включаючи схвалення операції відповідними регулюючими органами і акціонерами Swan. Сума в 100 млн євро буде виплачуватися траншами, говориться в повідомленні Swan. Важливим моментом для Swan при укладанні даної угоди є готовність Pang Da і Youngman надати Saab довгострокове фінансування.
Нагадаємо, у вересні 2011р. апеляційний суд Швеції надав збанкрутілому Saab захист від кредиторів. За словами представників Swedish Automobile, процес його добровільної реструктуризації дозволить використовувати наявні ресурси найбільш ефективним чином і врятувати компанію. Мета добровільної реструктуризації - забезпечити короткострокову стабільність і залучити додатковий капітал, зазначили представники Swedish Automobile, уточнивши, що поки буде йти процес реструктуризації, Saab постарається залучити фінансування.
Spyker, перейменований в Swedish Automobile в травні 2011р., Придбав в американського автоконцерну General Motors компанію Saab в 2010р. За підсумками 2010р. фінансові показники Saab виявилися плачевними, а в квітні 2011р.конвеєр автовиробника і зовсім зупинився через борги перед постачальниками комплектуючих. У травні 2011р. Spyker знайшов китайського партнера по відновленню виробництва Saab, ним стала компанія Pang Da Automobile Trade Co. Про свою готовність інвестувати в Saab неодноразово заявляв російський бізнесмен Володимир Антонов, який був виключений з числа акціонерів Spyker під тиском General Motors.