ua en ru

Китайські банки витісняють західних конкурентів з ринку IPO, бо не бояться мати на балансі нерозпродані акції, - юрист

Китайські інвестиційні банки поступово відвойовують ринок проведення IPO у Гонконгу у своїх західних конкурентів. З метою залучення клієнтів вони все частіше обіцяють останнім повний викуп нерозпроданих в результаті розміщення акцій. Американські та європейські колеги в силу можливих збитків на це йти не вирішуються.

З 2008 по 2010 р. частка ринку проведення IPO у Гонконгу, що мають банки материкового Китаю, зросла з 9,3 до 24%.

Експерти пояснюють це, зокрема, тим, що все більше китайських інвестбанків пропонують своїм клієнтам повне покриття розміщення цінних паперів у Гонконгу при проведенні андеррайтингу. Це особливо актуально зараз, коли негативні глобальні макроекономічні показники песимізм інвесторів все частіше змушують компанії відкладати власні IPO в Азіатському регіоні.
Таким чином, фінансові компанії з КНР, не обтяжені обмеженнями щодо розміру своїх балансових рахунків і високими вимогами до власного капіталу, намагаються вижити з гонконгського ринку представників західних інвестиційних банків, чиї позиції традиційно сильні. «В даному випадку китайські банки мають величезну перевагу перед західними конкурентами. Вони не бояться взяти на баланс велику кількість нерозпроданих акцій», - зазначає партнер юридичної компанії Janofsky & Walker Пол Хестінгс.

Останнім прикладом такої агресивної практики ведення бізнесу з боку можна назвати розміщення паперів брокерської компанії Citic Securities. Одразу п'ять фінансових структур КНР погодилися повністю викупити весь транш паперів у разі настання негативних ринкових умов. Серед них Agricultural Bank of China International, BOC International, BOCOM International Securities, CCB International і ICBC International Holdings. Щоправда, банкам так і не довелося обтяжувати свої баланси акціями Citic - весь транш успішно розмістили на ринку. Таких самих умов співпраці з інвестбанкірами зараз планують досягти дві інші китайські компанії - Sany Heavy Industry та XCMG Construction Machinery, також мають намір провести первинне розміщення в Гонконзі.

Щоправда, така агресивна стратегія далеко не завжди вигідна. Через відсутність попиту на ринку в червні BOCOM International був змушений викупити акції компанії Newton Resources на суму 38 млн дол.. Ці папери досі перебувають на балансі організації, а їх ринкова вартість становить лише 50% від ціни розміщення.